avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... coproprietari persone fizice - 50%+50%
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

coproprietari persone fizice - 50%+50%

Urmare a unei relatii sentimentale, care avea ca scop casatoria, una dintre cele 2 persoane a intrat in posesia a 50% dintr-un apartament (pe CF este cu 50%). Acest lucru a fost intermediat si ajutat de cealalta persoana fizica. Mai precis, persoana "initiala" (posesoare a 50%) a ajutat in procesul de cumparare noua persoana, luand un imprumut bancar, acest adaos fiind absolut necesar pentru ca vanzatorul sa semneze contractul de vanzare-cumparare ptr ceilalti 50%.Situatia sentimentala a involuat, in momentul de fata nemaifiind in discutie casatoria.Noua persoana, care a cumparat ,a cerut in prima etapa o anumita suma de bani - cu mult peste suma pe care a "cheltuit-o" , iar ulterior a solicitat pentru a-si recupera banii -vanzarea imobilului si impartirea sumei -conf CF.Mentionez ca "noua persoana"- care este de nationalitate romana, dar are cetatenie straina, nu locuieste in Ro, nu a locuit nicioadata in imobil si nu a achitat niciodata niciun fel de cheltuieli.Am incercat sa rezum situatia in aceste cateva fraze dar nu stiu daca am reusit sa surprind esentialul si sa ma fac inteles .Ce as dori sa stiu - daca cineva ma poate edifica - ce sanse am, ca printr-un proces si o hotarare judecatoresca sa ajung sa pot rascumpara ceilalti 50% - nu la pretul cerut ci la un pret stabilit prin hoatrare judecatoreasca. Va multumesc , celor care vor avea rabadare sa citeasca ce am scris precum si celor care imi vor da unele indrumari in rezolvarea problemei mele
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 19:57, 13 Iunie 2008
sdianaviolina a scris:

se obtine ceea ce doriti face prin instanta, unde, in cadrul litigiului, se va face o expertiza in vederea stabilirii valorii de piata a imobilului respectiv si, daca sunteti copoprietari, iesirea din indiviziune ( unul va ramine cu apartamentul si celalalt va plati cei 50% in bani, i conform valorii din expertiza - admisa de instanta).

Multumesc ptr raspuns/Intrebarea mea ar fi referitoare la ...unul ramane cu apartamentul si celalalt va plati cei 50%...In ce conditii A - care in momentul de fata este coproprietar in posesie( are cheile apartamantului) si platitor al tuturor cheltuielilor aferente apartamentului - (curent, gaz, intretinere, impozit la primarie, desi in momentul de fata nu locuieste in el) poate avea argumente in fata instantei, sa poata sa iasa din indiviziune si sa depagubesca pe celelalt coproprietar nu la o suma pe care B o doreste, ci la suma obtinuta in urma unei expertize si deci prin hotarare judecatoreasca.
Pe baza unei expertze de specialitate se stabileste valoarea de circulatie a imobilului daca partile nu se inteleg.
Cine locuieste acolo are sanse mai mari sa primeasca imobilul in natura iar celalat va primi sulta.
Mai depinde si cate proprietati are fiecare dintre ei.
M-a derutat formularea "noua persoana". M-am gandit ca, pe langa cele 2 persoane implicate sentimental ar mai fi vorba despre o persoana.
Daca sunteti co-proprietar este excelent! S-a specificat in contract ca plata a 50% din pret se face prin credit contractat de A?
Daca A foloseste imobilul si plateste rate la banca pentru achitarea acestuia (se poate demonstra ca acea cota de 50% reprezinta valoarea creditului, chiar daca e de nevoi personale) are sanse mai mari de atribuire in natura a imobilului.

B a platit din resurse proprii cota sa parte de 50%? NU conteaza prea mult pentru ca, oricum, este co-proprietar, insa poate avea relevanta la atribuirea in natura a bunului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire pentru coproprietar adina888 adina888 Buna ziua.As dori sa ma ajutati intr-o problema.Suntem 3 proprietari pe un apartament (25%,25%,50%).unul dintre proprietari care are 25% ar dori sa isi ... (vezi toată discuția)
Executare silita , proprietar doar 50% dintr-un imobil hambra hambra Detin un apartament impreuna cu soara mea 50% + 50%. Sora mea a facut un credit de nevoi personale pe care nu l-a achitat. Cum se poate face executare ... (vezi toată discuția)
Casa greu partajabila belcris14 belcris14 CE SE INTAMPLA DACA O CASA ESTE FOARTE GREU PARTAJABILA (SAU DELOC) SI LA PARTEA FINANCIARA NU NE INTELEGEM (SUNTEM 2 COPROPIETARI,EU LOCUIND DE 30 DE ANI) ? ... (vezi toată discuția)