avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sporuri functionari publici - instanta
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sporuri functionari publici - instanta

Curtea de conturi a stabilit printr-un act de control ca sporurile unele sporuri stabilite prin Contract colectiv de munca de de catre functionarii publici din cadrul unei primarii sunt ilegale. Primarul a emis dispozitie de imputare conform legii 188 / 1999, s-a facut plagere prealabila, s-a initiat actiune in contencios administrativ la tribunal unde s-a pierdut , s-a facut recurs la curtea de apel.
Peste o luna se va judeca recursul , din cate am vazut recursurile pe aceasta tema deja au fost respinse , hotararea fiind irevocabila.
Intrebari:
Ce se mai poate face pana la judecare?
Daca se va respinge recursul, prin hotarare irevocabila , care sunt caile de atac in continuare?
Cum se poate evita , bloca retinerea sumelor din salar, avand in vedere faptul ca, Codul muncii prevede in maximum 3 ani trebuie recuperata toata suma prin retineri din salariu?
Este o solutie apelarea la CEDO?
Cel mai recent răspuns: mircea09 , utilizator 08:26, 20 Aprilie 2011
Intelegem ca este vorba despre o institutie bugetara.

Este vorba despre drepturi acordate anterior in baza unui act colectiv negociat legal si perfect valabil?

Care a fost motivul respingerii actiunii: celebra OUG 1/2010 a lui Boc, art 157 din codul muncii sau art 12 din L 130/96?

Cu privire la articolele mentionate de mine mai sus, acestea au o incidenta anterioara in zona de negocieri colective in sistemul bugetar - reprezentand principalele „tampoane” legislative de care ne-am tot lovit in negocieri. Totusi in multe sectoare de activitate, in special in primarii s-a reusit ca prin acord cu angajatorul sa fie trecute anumite sporuri in contractele colective, chiar daca legislatia aplicabila era destul de rigida.


OUG 1/2010
ART. 10
În conformitate cu prevederile art. 30 din Legea-cadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar începând cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele şi acordurile colective şi contracte individuale de muncă încheiate cu nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data încheierii lor sau prin acte administrative emise cu încălcarea normelor în vigoare la data emiterii lor şi care excedează prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.

L 53/2003 - ART. 157
(1) Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora.
(2) Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.

L 130/96 - ART. 12
(1)Contracte colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.


_________________________
Emiterea celebrei OUG 1 a fost imediat urmata de controale ale CCR care au procedat similar cazului tau in multe alte locuri.

Pot sa-ti spun ca astfel de cazuri au fost si castigate / am ceva in cadrul organizatiei sindicale pe care o coordonez - pe la Constanta / nu stiu daca s-a redactat sentinta
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Boristhered, utilizator
Salutare, sunt si eu interesata de continutul acelei sentinte, suntem in instanta cu o asemenea actiune, in jud Constanta.
Deja , cum era de altfel de asteptat s-au dat primele hotarari:

" Solutie: Respinge recursul declarat de reclamanta recurentă împotriva sentinţei civile nr.832/23.11.2010, pronunţată de Tribunalul ,în contradictoriu cu pârâţii intimaţi Primarul şi Curtea de Conturi a României-Camera de Conturi Caraş-Severin. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 11.04.2011. "

CE SE MAI POATE FACE IN ACEST CAZ ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi cu caracter social alexandru 68 alexandru 68 Pana in prezent,prin contractul colectiv de munca, s-au acordat in cadrul primariei unde lucrez drepturi cu caracter social in suma fixa, stabilite prin ... (vezi toată discuția)
Spor de dispozitiv LIA VRANCEANU LIA VRANCEANU Buna ziua . Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea speta : in anul 2009 am castigat , in instanta , acordarea sporului de dispozitiv in ... (vezi toată discuția)
Prelungire valabilitate contract colectiv de munca ContSters70098 ContSters70098 O intrebare, va rog, la care nu mai stiu ce raspuns sa am! In situatia in care intr-un contract colectiv de munca la nivelul unui grup de unitati s-au ... (vezi toată discuția)