Am lecturat Statutul Politistului(Lg 360/2002) si nu cred c-ar fi vreo problema. Demisia este reglementata de art.69 alin.1 lit.f). Pana la urma, demisia este un act unilateral de vointa, nefiind asadar nevoie de acordul angajatorului..
Unul din drepturile fundamentale garantate de Constitutie este libertatea la munca, iar in acest drept se include si posibilitatea angajatului de a inceta relatiile de munca atunci cand doreste.
demisia este "actul unilateral de vointa a salariatului care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă
Astfel, libertatea muncii este asigurata prin reglementarea desfacerii contractului de munca din initiativa salariatului, caz in care - spre deosebire de incetarea contractului din initiativa angajatorului - nu exista nici o limitare sau conditie de indeplinit pentru realizarea desfacerii contractului, in afara obligatiei de preaviz. Pot inceta prin demisie atat contractele incheiate pe durata nedeterminata, cat si cele pe durata determinata.
Demisia este incadrata in art 69 al statultului iar cu privire la demisie sunt 2 prevederi l 360/2002 , dar prima este aplicabila , temporal, in cazul de fata:
ART. 69
(1) Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune în mod corespunzător de către persoanele care, potrivit art. 15, au competenţa de acordare a gradelor profesionale şi are loc:
a) la împlinirea vârstei şi a vechimii în serviciu, necesare pensiei de serviciu;
b) la pierderea capacităţii de muncă, în condiţiile legii;
c) la împlinirea limitei de vârstă în grad profesional;
d) la cerere;
e) la numirea într-o altă funcţie publică;
f) prin demisie;
g) la destituirea din poliţie;
h) la acordarea calificativului nesatisfăcător, de două ori;
i) când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii sau amenzii penale pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe baza aprobării persoanelor care au acordat gradele profesionale prevăzute la art. 15;
j) când, în urma reorganizării activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a unei unităţi de poliţie ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de poliţistul respectiv, nu sunt posibilităţi pentru ca acesta să fie încadrat într-o funcţie similară în aceeaşi unitate sau în alte unităţi;
k) când nu promovează examenul de definitivare prevăzut la art. 21 alin. (5);
l) când s-a stabilit că a fost încadrat în mod fraudulos în poliţie, chiar dacă această situaţie a fost depistată ulterior;
m) în situaţia nedefinitivării de către agenţii de poliţie a studiilor prevăzute la art. 73 alin. (8).
(2) Raporturile de serviciu ale poliţistului nu pot înceta prin demisie la instituirea stării de urgenţă sau a stării de asediu ori în caz de mobilizare şi de război.