avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia

Buna, ma numesc Alexandra, si am o prietena care lucreaza in cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative. A vrut sa se mute prin transfer la o alta unitate si nu i s-a acordat trensferul. In cazul in care isi va da demisia din cadrul MIRA o intereseaza daca conducerea unitatii poate sa ii scrie pe demisie ca nu sunt de acord si astfel sa nu poata pleca. Stiu ca angajatii MIRA se conduc dupa Statutul Politistului si nu dupa Codul Muncii. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 20:08, 5 Iulie 2008
Am lecturat Statutul Politistului(Lg 360/2002) si nu cred c-ar fi vreo problema. Demisia este reglementata de art.69 alin.1 lit.f). Pana la urma, demisia este un act unilateral de vointa, nefiind asadar nevoie de acordul angajatorului..
Unul din drepturile fundamentale garantate de Constitutie este libertatea la munca, iar in acest drept se include si posibilitatea angajatului de a inceta relatiile de munca atunci cand doreste.

demisia este "actul unilateral de vointa a salariatului care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă

Astfel, libertatea muncii este asigurata prin reglementarea desfacerii contractului de munca din initiativa salariatului, caz in care - spre deosebire de incetarea contractului din initiativa angajatorului - nu exista nici o limitare sau conditie de indeplinit pentru realizarea desfacerii contractului, in afara obligatiei de preaviz. Pot inceta prin demisie atat contractele incheiate pe durata nedeterminata, cat si cele pe durata determinata.

Demisia este incadrata in art 69 al statultului iar cu privire la demisie sunt 2 prevederi l 360/2002 , dar prima este aplicabila , temporal, in cazul de fata:
ART. 69
(1) Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune în mod corespunzător de către persoanele care, potrivit art. 15, au competenţa de acordare a gradelor profesionale şi are loc:
a) la împlinirea vârstei şi a vechimii în serviciu, necesare pensiei de serviciu;
b) la pierderea capacităţii de muncă, în condiţiile legii;
c) la împlinirea limitei de vârstă în grad profesional;
d) la cerere;
e) la numirea într-o altă funcţie publică;
f) prin demisie;
g) la destituirea din poliţie;
h) la acordarea calificativului nesatisfăcător, de două ori;
i) când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii sau amenzii penale pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe baza aprobării persoanelor care au acordat gradele profesionale prevăzute la art. 15;
j) când, în urma reorganizării activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a unei unităţi de poliţie ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de poliţistul respectiv, nu sunt posibilităţi pentru ca acesta să fie încadrat într-o funcţie similară în aceeaşi unitate sau în alte unităţi;
k) când nu promovează examenul de definitivare prevăzut la art. 21 alin. (5);
l) când s-a stabilit că a fost încadrat în mod fraudulos în poliţie, chiar dacă această situaţie a fost depistată ulterior;
m) în situaţia nedefinitivării de către agenţii de poliţie a studiilor prevăzute la art. 73 alin. (8).
(2) Raporturile de serviciu ale poliţistului nu pot înceta prin demisie la instituirea stării de urgenţă sau a stării de asediu ori în caz de mobilizare şi de război.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politist accident trecere pietoni Lawyer Criminal Lawyer Criminal un ofiter de politie judiciar a accidentat un pieton pe trecere...a fost condamnat la 2 ani cu suspendarea conditionata....poate fi destituit din politie? (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca anca_zse anca_zse Un politist condamnat definitiv pentru ucidere din culpa mai poate fi angajat in continuare in cadrul MAI? Nu i se desface contractul de munca? (vezi toată discuția)
Demisie daninha daninha Buna, ma numesc Alexandra, si am o prietena care lucreaza in cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative. A vrut sa se mute prin transfer la o alta ... (vezi toată discuția)