avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Sunt somat de banca ca mostenitor pentru a achita ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Sunt somat de banca ca mostenitor pentru a achita creditul tatalui meu decedat chiar daca acesta avea asigurare in caz de deces in contract

Buna ziua !

Tatal meu a solicitat un credit de nevoi personale pe data de 10.10.2007 aprobat pe o perioada de 36 de luni. Pana in luna octombrie 2009 ratele au fost achitate lunar fara intarzieri, luna in care a intervenit decesul tatalui meu.
La doua saptamani de la deces, eu si fratele meu, singurii mostenitori, ne-am prezentat la banca cu documentele prin care anuntam decesul tatalui nostru. Dosarul cu toate documentele solicitate de banca a fost trimis pentru solutionare la compania de asigurari urmand ca dosarul sa fie finalizat intre 1 si 6 luni. Intre timp am primit in luna martie 2010 un avertisment de plata de la un departament de colectare debite pe numele defunctului.
Am fost la banca si mi s-a cerut sa completez un formular de sesizare si din nou a trebuit sa astept.
Din martie 2010 pana in martie 2011 nu am mai primit nimic acasa, dar creditul a rulat in continuare, pana acum cateva zile cand fratele meu a primit un telefon de la sediul bancii din Bucuresti si ni s-a comunicat ca dosarul nu a fost solutionat de catre societatea de asigurari din cauza ca se banuieste ca tatal meu a fost bolnav dinainte de a solicita creditul si astfel nu s-ar mai onora cererea de despagubire si prin urmare noi ca mostenitori am fi obligat sa achitam suma restata plus penalizari. Am fost informati despre faptul ca cei de la compania de asigurari vor obtine un ordin judecatoresc pentru a solicita fisa medicala de la medicul de familie pentru a vedea daca tatal meu a avut boli in trecut care pe parcurs au dus la deces in 2009.

Ni s-a spus ca banca ne face o reducere de 50 % din suma restanta (impreuna cu penalitati) daca achitam luna aceasta si ar fi bine sa discutam cu societatea de asigurari.

Mai jos citez cateva clauze din contractul de asigurare anexat contractului de imprumut;

"Asigurari de viata
Daca intre data intrarii in vigoare si data terminarii din motive de accident sau imbolnavire intervine decesul asiguratului, societatea de asigurari va plati despagubirea catre Banca. Despagubirea pentru deces va fi egala cu 100% din soldul creditului plus maxim valoarea a 3 rate lunare restante (compuse din principal si dobanda) daca exista, la momentul producerii decesului, conform graficului initial de rambursare."

De asemenea, la rubrica " Cand nu se onoreaza o cerere de despagubire" spune astfel: " Cererile de acordare a despagubirilor vor fi respinse in cazul in care decesul este cauzat de , sau rezulta, direct sau indirect, partial sau in totalitate din unul dintre factorii urmatori: - conditii preexistente" . Aici poate fi interpretabil.

Mentiuni:
- Suma care trebuie achitata este de aproximativ 660 lei
- Parintii mei sunt divortati de 15 ani si nu am mentinut legatura cu tatal meu
- In fisa medicala se vede ca a avut probleme de sanatate dar nu care ar duce la deces in perioada apropiata (51 de ani)

Drept urmare, ce ar trebui sa fac? Nu este o suma foarte mare, dar nu mi se pare corect sa platesc aceasta suma atat timp cand avea asigurare. Nu cred ca cei de la asigurari chiar vor ajunge sa ma dea in judecata pentru o suma atat de mica.
Cel mai recent răspuns: carlosk , utilizator 15:29, 6 Aprilie 2011
Tatal dv avea bunuri?Acestea ii pot fi executate, daca se constata ca imbolnavirea nu a fost ulterioara acordarii imprumutului, ci inainde de acordarea creditului, in care caz, asigurarea nu este valabila.
La data decesului era mostenitorul unic al apartamentului parintilor cat si 1/2 din apartamentul dobandit cu mama mea. Insa pentru obtinerea creditului nu a gajat cu vreun bun si nici girant nu a avut.

Deci odata ce aflu ca cei de la asigurari au obtinut fisa medicala cu istoricul ei, ar trebui sa platesc suma restanta. I-am spus doamnei directoare de la banca respectiva ce s-ar fi intamplat daca eu si fratele meu am fi fost plecati in strainatate si nu ar fi dat de noi banca si mi s-a raspuns ca ar fi fost alte pierderi inregistrate pt banca asa cum se mai intampla. Dar dvs mi-ati pus in vedere executarea bunurilor, lucru la care nu m-am gandit.
O sa sun compania de asigurari sa vad ce optiuni imi ofera ei, dar totusi mi se pare penibila treaba aceasta tinand cont ca ai mei sunt despartiti legal de 15 ani. In cazul in care ar fi facut un credit de 100.000 euro m-as fi trezit sa-mi ia si apartamentul care il avem acum. Inteleg ca prin legea succesiunii mostenitorii dobandesc atat activele cat si pasivele.
Daca suma care trebuie achitata este 660 lei atunci achitati-o, banca tot gaseste o cale sa ii recupereze, suma creste, se adauga dobanzi, penalizari, si nu are rost.
Multumesc pentru informatii !
Plateste suma. Executarea silita in contra mostenitorilor functioneaza. Si e pacat, costurile vor creste mult si risti sa pierzi casa.
Cat despre asigurare, am intalnit mai multe spete recente, asiguratorul a refuzat plata motivand ca la data asigurarii s-a declarat ca nu este bolnav de inima de exemplu si de fapt a murit din cauza unor probleme cardiace. Sau nu fumeaza dar a murit de cancer pulmonar cauzat de fumat. Asa se resping dosarele, ele urmand a intra in executare silita. Oricum daca ar fi despagubit, asiguratorul s-ar fi indreptat si el impotriva dvs...era acelasi lucru

Alte discuții în legătură

Polita de asigurare laslau laslau Tatal meu care a decedat in urma cu doua luni. Avea rata la o banca si avea si o polita de asigurare in acelasi timp. Ratele sant pana in 2013 .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Mama mea (decedată) a avut un credit la raiffeisen cu asigurare de viață atașată. sunt pasat între asigurător și bancă, ce am de făcut? varu_alin varu_alin Buna ziua, Rog a ma ajuta in urmatoarea problema: Mama mea (vaduva) a facut un contract de credit pentru nevoi personale (a luat banii cash) la Raiffeisen ... (vezi toată discuția)
Asigurare in caz de deces-recuperare de la firma de asigurari andwu andwu Buna ziua si multumesc anticipat ptr raspunsuri. Tatal meu a contractat un credit de consum cu BRD Finance incheind totodata o polita de asigurare atasata la ... (vezi toată discuția)