avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia lunara a copilului incadrat in grad de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia lunara a copilului incadrat in grad de handicap grav

Locuiesc in Piatra-Neamt si am un copil de 6 luni cu handicap grav.Eu sunt in concediu pentru crestere copil,dar am solicitat in numele sotului de la primarie indemnizatia lunara.Nu au vrut sa imi inregistreze cererea decat dupa ce am insistat si mi-au spus ca nu o sa primesc oricum. Astept un raspuns in scris in 30 de zile,la solicitarea mea.
Nu inteleg de ce unele primarii dau acesti bani(Pitesti,Onesti,Targu-Jiu,Bicaz),iar primaria Piatra-Neamt nu.
Au venit acasa de la primarie doua doamne pentru o ancheta sociala si mi-au spus ca in baza art. 12 si art. 42, alin.4 din L.448/2006 nu pot beneficia de acesti bani.
Eu cred ca nu vor sa imi dea aceasta indemnizatie si vreau sa stiu daca au dreptul la nivel de primarie sa hotarasca daca acorda sau nu acesti bani.
Ce sanse as avea in instanta?
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 22:57, 1 Aprilie 2011
Art12 din legea mentionata se refera la
cerinte educative speciale-necesitati educationale suplimentare,complementare obiectivelor generale

Art 42 alin 4 precizeaza
Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav,adulti cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora,cu excepetia celor cu handicap vizual grav,pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare

In situatia in care dvs ati solicitat indemnizatie lunara,iar reprezentantii serviciului au facut precizarile respective,aveti dreptul sa sesizati oficial seful serviciului ,
eventual solicitati audienta
goe_07 a scris:

Art12 din legea mentionata se refera la cerinte educative speciale-necesitati educationale suplimentare,complementare obiectivelor generale

#-o#-o

Domnu' Goe citeste mai atent, nu este art 12, ci este alin 12 din art 5, legea 448/2006. X-(

art 12 din lege zice asa : Art. 12. - (1) Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi::P

a) concediu platit pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani si program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap care necesita tratament pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
b) concedii medicale pentru ingrijirea copilului cu handicap care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
c) indemnizatie, prin Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, pentru cresterea copilului cu handicap, acordata femeii mama detinatoare de certificat de persoana cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani;
d) alocatie de intretinere pentru copiii cu handicap, aflati in plasament familial sau incredintati, potrivit legii, unei familii ori persoane sau unui organism privat autorizat potrivit legii, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, tutorele, persoanele care au adoptat un copil cu handicap sau carora li s-au incredintat copii cu handicap spre crestere si educare ori in plasament familial, daca sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
(3) Persoanele prevazute la alin. (2) beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) in situatia in care nu au in acelasi timp si calitatea de asistent personal.
(4) Sumele cuvenite drepturilor prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul de stat, respectiv din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Doamna, inteleg, ca beneficiaza de indemnizatie privind cresterea copilului,aceasta indemniatie o poate lua orice copil, fie cu handicap, sau nu, aceasta indemnizatie o poate lua pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, apoi pana la implinirea de catre copil a a varstei de 7 ani doamna va ramane in concediu si i se va da 400 lei. alta indemnizatie nu se da.

Daca insa, doamna nu beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului, atunci i s-ar fi dat o indemnizatie de 400 lei.
Doamna are optiunea de a merge la Directia generala de asistenta sociala din judet, acolo va fi lamurita.
#-o#-o
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
aly_yoana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj carmencj carmencj Buna-ziua as avea o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda:sunt in concediul pt cresterea copilului de la 2 la 3 ani deoarece fetita mea este bolnava si ... (vezi toată discuția)
Legea 448 + indemnizatie crestere de 600 sau 85% mirela 20 mirela 20 buna ziua am 2 gemeni de 2ani si o luna . mar interesa daca iau indemnizatie pe legea 448 pot lua si indemnizatia de 600 sau 85%? mentionez ca ambii copii au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil silviu7925 silviu7925 Ma numesc mitran silviu si am o fetita in varsta de 2 ani si 8 luni.Fetita este diagnosticata cu paralizie cerebrala , tetrapareza spastica avand certificat de ... (vezi toată discuția)