avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract pentru necorespundere profesionala.e ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract pentru necorespundere profesionala.e necesara evaluarea prealabaila daca e in perioada de proba?

In speta e vorba de un contract de munca in care salariata e angajata ca muncitoare necalificata cu perioada de proba de 5 zile. Daca in cadrul perioadei de proba de 5 zile se constata necorepunderea profesionala a acesteia, mai este necesara efectuarea procedurii de evaluare prealabila inainte de concedierea ei in baza art. 61 lit.d) Codul muncii?
Logic ar fi ca nu, mai ales ca la art. 73 alin. 2 Codul muncii se arata ca persoanele concediate prntru necorespundere profesionala si care se afla in perioada de proba nu mai beneficiaza de dreptul la preaviz. Totusi, nu exista nici o prevedere expresa care sa mentioneze ca daca o persoana este concediata in perioada de proba, pentru necorespundere profesionala, evaluarea prealabila a acesteia nu mai este obligatorie. Este sau nu necesara evaluarea salariatei pentru necorespundere profesionala in acest caz? Si daca da, trebuie urmata procedura de convocare in scris cu 15 zile inainte de examinare?cum oare, in conditiile in care salariata poate fi concediata fara preaviz doar in aceasta perioada de 5 zile, care va expira pana la data examinarii?
Cel mai recent răspuns: why not , utilizator 14:05, 16 Iunie 2008
Relevant in cazul dvs. e:

[codul muncii]
"Articolul 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.*
(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca."

Ultimul alineat inseamna: contract inregistrat la ITM si salariu platit pentru perioada muncita ("perioada de proba" in afara unui contract de munca este perioada de munca la negru!).
exista contract de munca si va fi platita salariata pt.cele 5 zile de munca.problema era daca la desfacerea contractului de munca prin decizie, decizia de desfacere fiind intocmita in ultima zi de proba din cele 5 prevazute in contract, mai era necesara efectuarea evaluarii prealabile, care se efectueaza, de regula, in cazul desfacerii contractului de munca al salariatului pt.necorespundere profesionala?
why not a scris:

exista contract de munca si va fi platita salariata pt.cele 5 zile de munca.problema era daca la desfacerea contractului de munca prin decizie, decizia de desfacere fiind intocmita in ultima zi de proba din cele 5 prevazute in contract, mai era necesara efectuarea evaluarii prealabile, care se efectueaza, de regula, in cazul desfacerii contractului de munca al salariatului pt.necorespundere profesionala?


Este evident ca nu mai e nevoie de nici un fel de procedura ("(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti").

Rolul perioadei de proba e tocmai acesta: sa dea posibilitatea partilor sa inceteze contractul, fara nici o motivare si fara nici un fel de termen de preaviz sau vreo procedura. Singurele conditii sunt: perioada de proba sa fie expres prevazuta in contract (ea nu este implicita), termenul ei sa fie conform legii (in cazul acesta e de 5 zile), iar notificarea de incetare a contractului sa fie facuta in scris.

Procedura de evaluare a necorespunderii profesionale e aplicabila numai dupa ce a expirat perioada de proba si contractul se supune deplin regulilor comune (ex. conditiile stricte de incetare a contractului, termenele etc.).
multumesc.

si o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dupa perioada de proba gica1 gica1 vreau sa concediez un angajat care pe data de 16.08.2011 i se termina perioada de proba de 60 zile si care nu corespunde profesional locului de munca .pot ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)