avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata concediu medical

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca e corect ca un patron sa nu plateasca concediu medical in cazul in care angajatul are contract de munca pe perioada determinata. El motiveaza ca angajatul se afla in perioada de proba.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 3 Aprilie 2011
Chiar daca angajatul se afla in perioada de proba are statutul de angajat cu drepturi depline in baza unui contract de munca incheiat.
Cereti temeiul legal pentru care se refuza plata concediului medical.
Poate nu are stagiu de cotizare angajatul depinde despre ce fel de concediu medical este vorba.
Da, nu are stagiu de cotizare pentru ca a lucrat doar o luna de zile, iar concediul medical este de 4 zile, pentru boala obisnuita. In acest caz nu se poate lua ca stagiu de cotizare salariul minim pe economie?
1. OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, spune:
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47. ...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar salariatul se poate adresa cu o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care va sanctiona pe angajator si il va obliga sa plateasca indemnizatia de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical floralin floralin buna ziua. in perioada de proba de 3 luni concediul medical nu se plateste ? daca eu ma imbolnavesc in aceasta perioada si mi se da concediu medical si firma ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu medical ca nou angajat sexu sexu am dreptul la concediu medical platit daca sunt nou angajat (sub 6 luni) (vezi toată discuția)
Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)