caraibbe a scris:
...angajatorul meu, .. nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul concediului este 01, ...iar la firma asta sunt de pe 14 martie 2012). Vreau sa stiu poate sa faca asa ceva ???
Nu are niciun motiv intemeiat sa refuze la plata concediul dvs.medical!
Aveti atat stagiul minim realizat cat si baza de calcul,chiar daca este constituita doar din salariile pe ultimile 4luni anterioare cm.Cel mai probabil nu cunoaste legislatia in materie,asa incat va rog sa-i precizati temeiurile legale de plata a concediului dvs,care sunt:
1.
ART.12(1)din Norme 60/32/2006:
12 (1)
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme,
se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
2
.ART.68 din Norme 60/32/2006:
ART. 68
Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005
se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
3.
ART73(2)din Norme 60/32/2006:
(2)
În cazul în care persoana asigurată a realizat venituri pe o perioadă mai mică de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cărora s-a achitat contribuţia
Deci ar trebui sa va calculeaze cm in baza salariilor brute realizate de dvs. in perioada ianuarie-iunie,dar pt. ca lucrati doar din 14martie,va constitui baza cu salariile realizate pt.13 zile in martie si a salariilor din lunile aprilie -iunie inclusiv,iar pt. calculul mediei zilnice va avea in vedere doar 75de zile lucratoare.