avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reclamatia la primarie.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reclamatia la primarie.

In urma reclamatie pe care am depus-o la primaria de sector,am primit raspuns ca toate aspectele semnalate de mine sunt adevarate si ca, Comitetul Executiv a fost indrumat pentru a remedia situatia(Ex.nu se stie unde este acordul de asociere,nu se cunoaste cine este proprietar,nu exista regulament pentru impartirea pierderilor de apa,penalitati,lipsa registre,lista de intretinere nu corespunde formatului impus de lege,lucrari fara documente) .Presedintele,comitetul,cenzorul si administratorul au convins persoanele prezente la sedinta Adunarii Generale ca nu exista nici un fel de problema,au bagatelizat rezultatul controlului si au mers mai departe cu aceleasi nereguli.Una dintre probleme era acordul de asociere,nu se cunosc proprietarii,asociati sau nu, imputerniciti ai proprietarilor si s-au trecut prezente persoane care erau in trecere prin scara blocului, doar ca sa aiba cvorum.
La reconvocarea Adunarii Generale s-a procedat la fel,nu s-a prezentat lista cu semnaturile proprietarilor ca au luat la cunostiinta de sedinta reconvocata.
Am solicitat inspectorului de la primarie sa mearga in continuare cu verificarea inceputa,sa solicite procesele verbale ale celor doua sedinte.Raspunsul a fost ca trebuie sa dau asociatia in judecata pentru a remedia aceasta situatie.
Intrebarea mea este:De ce trebuie sa ajung in instanta ,cand legea le permite celor de la primarie sa amendeze presedintele asociatiei pentru neandeplinirea sarcinilor si sa-l indrume din nou pentru a organiza o noua sedinta a Adunarii Generale conform legii?
La ce imi folosesc constatarile unor abateri, daca nu se verifica si cum s-au rezolvat pentru a incheia sesizarea mea si pentru a ma folosi in instanta de aceste documente?
Se spune mereu ca daca avem probleme pe care nu le putem rezolva in cadrul asociatiei sa ne prezentam la serviciul relatii cu asociatiile de proprietari si control financiar.Controlul este superficial si nu stiu cum sa scape mai repede de tine,din cauza aceasta e si normal sa ti se rada in fata de catre persoanele in culpa,ca nu vor pati nimic.
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 18:59, 30 Martie 2015
STATUTUL
ASOCIATIEI DE PROPRIETARI
(este Anexa 2 din L.230/2007)
ARTICOLUL 34
(1) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si, respectiv, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, vor organiza exercitarea controlului financiarcontabil si gestionar asupra activitatii asociatiei de proprietari, la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari, in conditiile legii.

ARTICOLUL 35
(2) Solutionarea litigiilor dintre asociatia de proprietari si terte persoane fizice sau juridice române este de competenta instantelor judecatoresti române
Concluzii:primaria poate exercita controlul fiscal dar nu are voie, fiind proprietate privata(blocul respectiv)sa o incalce.Din aceasta cauza in statul, care face parte din Legea asociatilor de proprietari, se arata ca trebuie sa actionati in instanta asociatia.
Vedeti dvs serviciul din primarie se denumeste sprijinire si indrumare, fara a preciza concret pe cine adica sproijina si indruma...pe cel care denunta o stare anormala de fapt - de regula proprietarul contribuabil sau pe reprezentantii asociatiei de proprietari ...Daca staruiti la nivelul compartimentului din primarie ,acesta ,va desfasura activitati in limita de competenta si va dispune sanctiuni impotriva acelora care se fac vinovati de incalcarea normelor
La noi in asociatie a fost necesar,sa suportam o perioada de peste 13 ani o conducere care aducea lunar prejudicii financiare ,peste 40 de procese cu asociatia si abia cand au inceput sa fie prea evidente lipsurile financiare a catadicsit si primaria sa recunoasca incalcarea normelor si sa aplice la greu amenzi ,dar,intre timp au fost create prejudicii financiare substantiale,inclusiv pierderi de vieti omenesti ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
goe_07, utilizator
@liamic43
De unde ati scos-o p-asta cu Anexa 2 la Legea 230/2007?
Statutul unei asociatii este un document privat si fiecare asociatie isi are propriile prevederi statutare, in niciun caz nu exista prevederi comune pentru toate asociatiile din tara!

Ca se redacteaza statutul dupa un model preredactat, asta e alta poveste!

Legea are propriile prevederi in legatura cu aspectele aratate de dv., asa ca nu este nevoie sa existe o Anexa la lege.

@tanis
Pe baza raspunsului de la primarie si pe baza constatarilor dv. ulterioare ca lucrurile nu s-au indreptat, puteti sa actionati asociatia in judecata, daca considerati ca lucrurile sunt foarte grave.
Puteti de asemenea sa faceti reclamatie la sefii din primarie ai respectivului compartiment ca nu se ocupa de rezolvarea aspectelor sesizate de dv. la asociatie. Si functionarii acelui compartiment pot fi amendati daca nu-si indeplinesc atributiunile
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
elga50, moderator
Există în asociaţii reclamagii de profesie. Având în vedere că Legea nr. 230 atribuie consiliilor locale calitatea de control asupra activităţii financiar contabile din cadrul asociaţiilor de locatari, la solicitarea unuia sau a mai multor membri, precum şi din oficiu, este posibil ca din bani publici să fie satisfăcute astfel de solicitări la care, în final, să se constate că s-a muncit degeaba.
Acest articol este neconstituţional. Neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil nu poate fi contravenţie atât timp cât aceste persoane alese răspund pentru activitatea lor doar în faţa celor care i-au ales. Un parlamentar, un consilier judeţean, local răspunde pentru activitate doar în faţa alegătorilor şi nu poate fi instituită o contravenţie pentru o activitate necorespunzătoare. Dacă domnii parlamentari consideră că lipsa de activitate a unui ales (preşedinte, membri comitetului executiv, cenzori etc.) este contravenţie, atunci ar trebui să existe contravenţii şi pentru aleşi (parlamentari, consilieri locali etc.) şi pentru alegători.
Desigur că orice faptă penală sau civilă poate fi sancţionată de organele abilitate, dar nu lipsa de activitate. Adunarea generală este în măsură să analizeze neîndeplinirea atribuţiilor şi să dispună sancţionarea.
- Proprietarii sa nu perturbe activitatea asociatiei. Nu se accepta pareri personale sau de grup care nu corespund prevederilor legale. Orice idee sau parere pozitiva si utila proprietarilor, exprimata in scris, va fi sustinuta legislativ
Nu este admis ca din bani publici să fie plătiţi oameni care să muncească pentru o persoană juridică privată, cum e o asociaţie de proprietari. Legea contabilităţii prevede că constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoanele cu atribuţii de control financiar şi de alte persoane anume împuternicite de Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, potrivit art. 39 din aceeaşi lege, Ministerul Finanţelor Publice exercită controlul asupra modului în care se aplică prevederile prezentei legi.
Potrivit Ministerul Finanţelor Publice, consiliile locale nu pot face controlul şi nu pot aplica sancţiunile prevăzute de Legea Contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu ocazia controalelor efectuate la asociaţiile de proprietari întrucât nu au fost împuternicite expres prin lege să facă acest control. În cazul în care consiliile locale deţin informaţii în legătură cu săvârşirea unor contravenţii, vor sesiza organul competent din cadrul Ministerului Finanţelor Publice care va constata contravenţiile şi va aplica sancţiunile prevăzute de lege.
Dacă asociaţia are nevoie de o verificare financiar-contabilă este liberă să solicite această verificare persoanelor autorizate să facă aceste verificări (experţi autorizaţi, persoane fizice sau juridice autorizate); în acelaşi fel pot proceda şi unul sau mai mulţi membri care solicită această verificare
Daca ați constatat toate acele nereguli inainte de a reclama(nu scriu ca reproș)
v -ati implicat in treburile gospodaresti?
V-ați oferit serviciile in a strange semnaturile pentru sedinta?Discuții sa vedeți
daca ceea ce se intampla se face cu rea credinta sau neștiinta.

Alte discuții în legătură

Buget de venituri si cheltuieli mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Ce lege, eventual articol reglementeaza obligatia de a avea \"buget de venituri si cheltuieli\" intr-o asociatie de proprietari? Ce sanctiuni poate ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bloc dandolar dandolar buna ziua, va rog sa imi spuneti si mie cum poate fi schimbat un administrator de asociatie de proprietari? cum trebuie procedat? va multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie- obligatoriu? cristinaconst cristinaconst Daca Asociatia nu \"foloseste\" un cenzor, este ilegal? Daca da, singura \" pedeapsa\" ( contraventie) se da conform Legii 230, de catre organele primariei ... (vezi toată discuția)