avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura plangerii prealabile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura plangerii prealabile

Buna ziua, as avea o intrebare : eu am depus la parchet o plangere penala (art. 222 cpp), pe 30.03.2011 a fost judecarea pe fond, martorii mei nu au fost audiati dar martorii acuzatului au fost ascultati dar ei au devenit intimati. L-am intrebat pe avocatul meu si el mi-a raspuns " Martorii propusi nu sunt citati in procedura plangerii prealabile intrucat in aceasta procedura nu permite audierea de martorii." Mentin ca eu am facut o plangere penala nu una prealabila. Poate cineva sa mi spuna daca este adevarata aceasta afirmatie si de ce plangerea penala s-a transformat in prealabila in prima instanta? Avocatul are dreptul, fara sa ma instiinteze, sa schimbe procedura?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 01:05, 5 Aprilie 2011
pentru ce fapta?
La art.222 c.pr.pen este prevazuta plangerea.
La ce plangere si pentru ce fapta va referiti ?
Amanuntele date sunt insuficiente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Da, userul ar trebui sa ne prcizeze fapta pentru care a depus plangere prealabila.
Din punctul de vedere al legii penale, plângerea prealabilă apare ca o condiţie de pedepsibilitate , de punitate sau, în alţi termeni, de aplicare a sancţiunilor prevăzute de legea penală.
Codul penal şi alte legi cu dispoziţii penale prevăd, în cazul anumitor infracţiuni, că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare sau exercitată decât în cazul în care persoana vătămată şi-a exprimat voinţa de tragere la răspundere penală a făptuitorului prin introducerea unei plângeri prealabile la autorităţile judiciare.

Lipsa plângerii prealabile sau neintroducerea ei în condiţiile prevăzute de lege (titular, termen) atrage înlăturarea răspunderii penale, ca neîndeplinită condiţia de aplicare a sancţiunii prevăzute de legea penală.

Potrivit art. 279 Cod de procedură penală în cazul infracţiunilor pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate, acţiunea penală nu se poate pune în mişcare şi exercita în lipsa acestei plângeri. Deci, plângerea prealabilă nu reprezintă numai o modalitate de sesizare a organului judiciar, ci şi o condiţie indispensabilă pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Instituţia plângerii prealabile îşi are sediul materiei în Partea specială a Codului de procedură penală din anul 1968, republicat 1997, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul Titlului I - Urmărirea penală - Capitolul VIII. art. 279 - 286.
Putem defini plângerea prealabilă, ca fiind actul procesual prin care persoana vătămată printr-o infracţiune îşi manifestă voinţa de a fi tras la răspundere penală cel ce a săvârşit-o, act fără de care nu poate interveni răspunderea penală şi, ca urmare, nu poate începe şi nici continua procesul penal.

Lipsa plângerii prealabile sau retragerea ei împiedică exercitarea acţiunii penale atât în cursul urmăririi penale cât şi în cursul judecăţii.
Plângerea prealabilă cuprinde o dublă manifestare de voinţă a persoanei vătămate. În primul rând, constituie o încunoştiinţare a organelor judiciare cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi în al doilea rând, plângerea prealabilă dă expresie voinţei persoanei vătămate ca acea infracţiunea să fie urmărită sau judecată, ridicând astfel impedimentul ce s-ar opune activităţii procesual penale. În urma acestei manifestări de voinţă, organul de urmărire penală sau, după caz instanţa de judecată poate dispune declanşarea procesului penal şi punerea în mişcare a acţiunii penale.
Multumesc tuturor pt. raspuns. Faptele sunt urmatoarele :
- art. 290 Cp - fals in inscrisuri sub semnatura privata;
- art. 292 Cp - fals in declarata (judecatorie si notar);
- art. 25 raportat la art. 260 Cp - instigare la marturia mincinoasa;
- art. 291 Cp - uz de fals;
- marturie mincinoasa.
Competenta de solutionare revine organului de cercetare penala al politie. Plangerea dvs. a fost sau va fi inaintata politiei competenta teritorial dupa locul comiterii faptei. Dupa definitivari, dosarul va fi inaintat parchetului cu propuneri corespunzatoare.

Alte discuții în legătură

Plangere penala gabi40bv gabi40bv Buna ziua, Ce inseamna \\"plangere penala\\", ce presupune ea, care sunt pasii ce trebuie urmati pt a face un astfel de demers, in ce conditii poate fi depusa ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati comar comar Am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog frumos. Seful meu vrea sa cheme in judecata pe niste angajati de ai lui pt calomnie, amenintare, marturie ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)