avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general produse identice, preturi diferite (ce fac in NIR)?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

produse identice, preturi diferite (ce fac in NIR)?

Primesc factura de marfa de la furnizor. Ii fac Nir-ul.
Atunci cand vand nu respect pretul de vanzare stabilit in Nir.

Ex: daca am 3buc. din produsul A, 2buc. le vand cu pretul din Nir si 1buc. cu alt pret.

Cum trebuie sa procedez in acest caz? Fac alt Nir? Si pt. care produse? Pt. toate de pe factura?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:53, 1 Iulie 2008
vioviod a scris:

Atunci cand vand nu respect pretul de vanzare stabilit in Nir.

Multumesc,


De ce nu se respecta pretul inregistrat in Nota de receptie??
deoarece negociez cu clientul si i le dau cu un pret mai mic
chiar nu stie nimeni cum tb. sa procedez?
vioviod a scris:

chiar nu stie nimeni cum tb. sa procedez?


Nimeni nu este obligat sa-ti raspunda cand vrei tu. Este un forum gtatuit si fiecare consultant raspunde cand are timp disponibil.

Exista reduceri comerciale si reduceri financiare.

A. Reducerile comerciale (sau de pret) sunt cele ce se acorda pentru:
- cantitatea comandata/cumparata de client;
- valoarea comenzii/facturii/cifrei de afaceri generate de client furnizorului;
- promovarii produselor furnizorului de catre client altor clienti (un fel de comision mascat - mai rar - ce se poate interpreta ca si c/v unui serviciu acordat de client furnizorului si, ca atare, sa nu duca la diminuarea bazei TVA);
- conform clauzelor contractuale;
- alte reduceri acordate pt.ca sunt susceptibile a majora cifra de afaceri a furnizorului.
Toate au natura comerciala, adica sunt legate de produsele/serviciile vandute, intrand in cifra de afaceri a vanzatorului si in chelt.de exploatare (in final) ale cumparatorului.

Aceste reduceri comerciale determina baza TVA (in sensul diminuarii ei).
Baza TVA este diminuata de furnizor in factura:
- ori prin inscrierea pretului unitar al articolelor la valoarea redusa (cazul reducerilor pt.cantitati, cand furnizorul aplica preturi diferite in functie de cantitatea vanduta);
- ori prin inscrierea reducerii globale, ca rand separat in factura.
In primul caz reducerea ori nu se "vede" in factura (ea poate fi indicata ori prin mentiunea ca pretul include reducerea), ori pe fiecare rand/articol se trece pretul baza, reducerea de pret, pretul net, dupa cum e softul furnizorului. Inregistrarea in ctb.este cea clasica.
In al doilea caz reducerea globala TREBUIE repartizata pe articolele din factura, corectand preturile de achizitie indicate de furnizor, pt.ca ESTE O REDUCERE DE PRET. La fel ca in cazul recalcularii preturilor de import (in sensul majorarii lor) cand exista taxe vamale care TREBUIE sa intre in pretul bunurilor.
Stiu ca e nasol, dar asa e corect.

NU se inregistreaza in 767.

Reducerile comerciale acordate dupa livrarea marfurilor NU se contabilizeaza in conturile de stocuri pt. ca intre data facturii initiale si data facturii de reducere DE PRET se poate intampla ca bunurile cu pricina sa fi fost vandute sau consumate, motiv pt.care se inregistreaza direct pe ct.de cheltuieli aferent (601 la m.p., 602 la mater., 607 la marfa). Astfel nu trebuie sa va mai chinuiti sa recalculati preturi de achizitie sau pretul scaderii de gestiune.
Aceste reduceri determina ajustarea bazei TVA (adica corectezi baza din factura/facturile initiale pt.ca s-a schimbat pretul, nu cantitatea bunurilor).

Daca se schimba cantitatile, atunci inseamna ca avem de-a face cu anularea (partiala/totala) a tranzactiei sau facturi de retur/risturnuri, clasicele facturi in rosu, ceea ce conduce la vanzator la intrari in gestiune (in stoc), iar la cumparator conduce la iesiri din gestiune, in timp ce reducerile comerciale se refera numai la pret, nu si la cantitati, astfel incat ele nu genereaza modificarea stocurilor.

La vanzarea cu reduceri de pret (comerciale) e mult mai simplu, pt.ca se inreg.valoarea neta in ct.de venituri.

NU se inregistreaza in 667.

In cazul tuturor reducerilor comerciale acordate in momentul livrarii se inregistreaza valorile nete.

B. Reducerile financiare sunt cele ce se acorda pentru facilitatile de plata:
- plata in avans;
- plata inainte de scadenta;
- plata in alta modalitate decat cea agreeata initial (mai convenabila pt.vanzator).
Toate au natura financiara pt.ca sunt legate de plata datoriei clientului fata de furnizor, nu de marfa sau de valoarea ei.

In orice relatie comerciala exista intre cele 2 parti si drepturi si obligatii reciproce, corelate:
Furnizorul are obligatia sa livreze bunurile/presteze serv., iar Clientul are dreptul sa le preia.
Furnizorul are dreptul sa incaseze c/v bunurilor/serv., iar Clientul are obligatia corelativa sa o plateasca.
Reducerile comerciale se refera la drepturile/obligatiile partilor legate de bunurile/serv. ce fac obiectul tranzactiei.
Reducerile financiare se refera la drepturile/obligatiile partilor legate de stingerea datoriilor/realizarea creantelor, adica la bani.

In fapt, avansul incasat de furnizor de la client este un credit comercial.
La fel, incasarea inainte de scadenta. Furnizorul beneficiaza de bani inainte de data prevazuta initial (scadenta), deci tot credit comercial este.

De aceea reducerile financiare se inreg.la furnizor/vanzator in 667 (chelt.cu sconturile acordate), iar la client/cumparator in 767 (venituri din sconturi primite). Sconturi financiare, sunt conturi de chelt/venituri financiare.

Dpdv al TVA, aceste reduceri financiare, in opinia mea (pe care o mai gasiti si la capitolul TVA intra in categoria operatiunilor scutite de TVA. Gasesti si baza legala tot la TVA.

Acestea fiind zise, sper sa mai fi risipit ceva din nebuloasele reducerilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2008
ContSters42967, utilizator
Faci NIR numai cu pretul de achizitie , asa cum procedeaza cei care vand marfa en gros. Asa poti vinde cu ce pret vrei tu.

Alte discuții în legătură

Contabilitate promotie 1+1 vuvuzela vuvuzela Conduc evidenta contabila la un magazin cu amanuntul si nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: de la un furnizor am doua facturi: 1. Prima ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea marfurilor alina.morutan alina.morutan La o soc com la care acelasi produs se vinde cu diferite ad com care este documentul justificativ care trebuie intocmit pentru a scadea mf de pe stoc la ... (vezi toată discuția)
Reduceri comerciale - omf 1752/2005 flo8200 flo8200 La art. 54, alin. (2) scrie: 'Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie. Sa intelegem de aici ca daca furnizorul imi ... (vezi toată discuția)