avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul medical de 7 zile?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul medical de 7 zile?

Am avut CM 7 zile . Cine trebuie sa-mi plateasca acest CM , firma sau Casa de Asigurare? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:44, 3 Aprilie 2011
Din cate cunosc,Casa de Asigurari de Sanatate
1. Din OUG 158/2005:
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã; (literã modificatã prin art. unic pct. 9 din Legea nr. 399/2006, în vigoare de la 9 noiembrie 2006)

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
2. Deci, indiferent de situatie, angajatorul va calculeaza si plateste indemnizatia de concediu medical pe care apoi o recupereaza (total sau partial) de la Casa de Asigurari de Sanatate. Contabilul firmei stie cum se procedeaza.
3. Daca nu vi se efectueaza plata sesizati Casa de Asigurari de Sanatate pentru a sanctiona pe angajator si s-l obliga sa respecte legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sau concediu fara plata pentru angajat de o zi depistat cu cancer corneliasofronie corneliasofronie Buna ziua, Intrebarea este urmatoarea: daca o persoana a fost angajata cu contract pe perioada nedeterminata si a lucrat doar o zi ,pentru ca s-a imbolnavit ... (vezi toată discuția)