avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu a platit contributia la fondul de somaj ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu a platit contributia la fondul de somaj - pot beneficia de indemnizatie de somaj?

buna seara,
pot beneficia de somaj daca angajatorul nu a platit contributia la somaj iar in ultimele 2 luni am avut contract numai de 4 ore?????
sunt angajata din mai 2009 la aceasta firma , dar cam de 8 luni nu s-a mai platit nimic la stat.


multumesc anticipat celor care imi vor raspunde
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:51, 4 Aprilie 2011
Ca sa beneficiati de somaj trebuie sa fie toate platile la zi..:D
nu conteaza ce contract ati avut ,oricum aveti lucrat mai mult de 12 luni in program de 8ore..dar sa fie platit la zi somajul:(
Aveti dreptul constitutional de a beneficia de protectie sociala conform legii (art.41-Constitutia Romaniei).
Faptul ca angajatorul nu si-a achitat datoriile (si poate nici retinerea facuta in numele dv.), cat si faptul ca institutiile statului nu si-a facut datoria privind obligatiile de plata ale angajatorului nu trebuie sa va lipseasca de dreptul dv. prevazut de lege.
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...
2. Asadar nu conteaza daca au fost platite contributiile la somaj ci daca angajatorul si salariatul au datorata aceste sume, adica daca salariatul a avut contract individual de munca.

3. Dar pentru a se lua perioadele lucrate ca stagiu de cotizare trebuie ca angajatorul sa depuna declaratia lunara nominala la Administratia Fiscala (in aceste declaratii se inscrie contributia datorata deangajator si de salariat).
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? cristhina2781 cristhina2781 buna ziua!am si eu o intrebare: daca in februarie 2012 am fost disponibilizata iar ultima luna care a fost platita la somaj este decembrie 2011 pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Somaj yogub yogub Buna ziua.Am o nelamurire ,daca ma puteti ajuta.O firma care are 8 angajati si nu mai are activitate,ce poate face cu acestia,pot fi dati in somaj? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator afecteaza indemnizatia de somaj si indemnizatia pentru ccc? lolly7 lolly7 In curand am aflat ca angajatorul nu a declarat contributiile , ramanand in urma cu acestea cu vreo 3 luni. In acest caz ma afecteaza pe mine daca dupa 12 luni ... (vezi toată discuția)