avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

buna ziua!am si eu o intrebare: daca in februarie 2012 am fost disponibilizata iar ultima luna care a fost platita la somaj este decembrie 2011 pot beneficia de somaj?(prezizez ca am 3 ani lucrati)
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
cristhina2781, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:34, 20 Aprilie 2012
Mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj dupa ce faceti iar o perioada de 12 luni de cotizare la somaj deoarece Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

de fapt nu m-am exprimat eu bine...am lucrat 3 ani la o firma iar in februarie 2012 ne-au dat afara,dar ei ne-au platit cotizatia la somaj doar pana in decembrie 2011,nu si pe ianuarie si februarie 2012.pot sa beneficiez de somaj ?
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
cristhina2781, utilizator
Beneficiati de somaj daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.

Prin stagiul de cotizare se intelege, potrivit Legii nr.76/2002, art.5 pct.V., perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.

Din textul legii nu reiese obligativitatea platii contributiei de asigurari pentru somaj pentru a se lua in calcul stagiul de cotizare pentru somaj.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


2. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primesc ajutor de somaj? ContSters249730 ContSters249730 Buna seara In In data de 01-05-2011 am schimbat locul de munca semnind un contract(il am)si pe data de 09-06-2011 patronul a venit cu alt ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator afecteaza indemnizatia de somaj si indemnizatia pentru ccc? lolly7 lolly7 In curand am aflat ca angajatorul nu a declarat contributiile , ramanand in urma cu acestea cu vreo 3 luni. In acest caz ma afecteaza pe mine daca dupa 12 luni ... (vezi toată discuția)
Somaj alina18 alina18 Buna ziua, Va rog daca se poate un raspuns concludent la urmatoare intrebare: un angajat care are contributiile salariale neplatite de un an de zile, ... (vezi toată discuția)