avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Primesc ajutor de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Primesc ajutor de somaj?

Buna seara
In In data de 01-05-2011 am schimbat locul de munca semnind un contract(il am)si pe data de 09-06-2011 patronul a venit cu alt contract si am aflat ca am intrerupere 1 luna.In data de 18- 06-2012 am primit foaie de lichidare pe motiv ca s-a dessfiintat postul si am fost mintit ca ma da in somaj.azimam dus sa depun dosarul am aflat ca angajatorul nu a platit contributiile ce ii reveneau din 01 04 2012.Eu pot beneficia de ajutor de somaj?Mentionez ca nici salariul nu lam primit pe ultimele 2 luni. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:08, 26 Iunie 2012
Pentru a beneficia de somaj trebuie ca :
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede:
Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

Prin urmare, nu este nevoie sa fie achitata contributia de asigurari pentru somaj pentru a se considera stagiu de cotizare, ci ea trebuie numai sa fie datorata.
1. Mergeti la Agentia de Somaj si spuneti ca aveti dreptul sa primiti indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributiile la somaj.

2. Aratati-le textele de lege prezentate de colegul meu mai sus.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? cristhina2781 cristhina2781 buna ziua!am si eu o intrebare: daca in februarie 2012 am fost disponibilizata iar ultima luna care a fost platita la somaj este decembrie 2011 pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Somaj alina18 alina18 Buna ziua, Va rog daca se poate un raspuns concludent la urmatoare intrebare: un angajat care are contributiile salariale neplatite de un an de zile, ... (vezi toată discuția)
Pot plati eu contributia ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj? cozmapaunita cozmapaunita buna ziua.Am fost angajat la o firma si eram detasati in strainatate tot timpul, faceam pauze perioade scurte de timp, pana se aduceau materiale in santiere ... (vezi toată discuția)