avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot plati eu contributia ca sa beneficiez de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot plati eu contributia ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj?

buna ziua.Am fost angajat la o firma si eram detasati in strainatate tot timpul, faceam pauze perioade scurte de timp, pana se aduceau materiale in santiere sau pana obtineau alte contracte.In ultimii 2 ani desi am muncit aproape tot timpul am fost mai mult in fara plata, .Mi-a fost desfacut contractul de munca cu data de 30 apr.2012 dar nu sa facut plata contributiei la asigurari sociale pt ultimele 2 luni respectiv , martie si aprilie,spunand ca daca vreau somaj sa imi platesc eu ultimele 2 luni ca sa ma pot incadra .Intrebarea este ce ar trebui sa fac in aceste conditii si daca pot plati eu tinand cont ca angajatorul are datorii catre stat.Vreau sa stiu daca imi pot plati eu ca sa pot beneficia de ajutorul de somaj.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:18, 2 Mai 2012
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributia la somaj dar a retinut pe statul de plata acesta contributie si a transmis la organele fiscale Declaratia 112 cu sumele datorate la somaj.

2. Problema este daca v-a incetat CIM din motive neimputabile dvs. si daca, din cauza acelor concedii fara plata, in ultimele 24 aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
problema este ca nu s-au facut platile pe ultimele 2 luni , iar la alti colegi li sa desfacut contractul de munca la sf lunii februarie fara sa stie , iar acum a spus ca poate merge sa isi faca somaj.......tot asa fara sa plateasca pt el.Asta vroiam sa stiu daca platesc eu tot pt ultimele 2 luni pot beneficia de somaj?
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Aceasta datorie reiese din declaratiile lunare depuse de angajator la Administratia fiscala.

3. Asadar nu trebuie sa platiti dvs. nimic ci trebuie numai ca angajatorul sa fi depus declaratiile lunare la administratia fiscala.

4. Daca la Agentia de Somaj va spune altceva aratati-le textele de lege de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj alina18 alina18 Buna ziua, Va rog daca se poate un raspuns concludent la urmatoare intrebare: un angajat care are contributiile salariale neplatite de un an de zile, ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj ContSters193525 ContSters193525 Daca firma este in insolventa si nu a platit contributiile pt somaj angajatii mai au dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributia la fondul de somaj - pot beneficia de indemnizatie de somaj? camelia adina camelia adina buna seara, pot beneficia de somaj daca angajatorul nu a platit contributia la somaj iar in ultimele 2 luni am avut contract numai de 4 ore????? sunt ... (vezi toată discuția)