avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Procedura insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Procedura insolventei

In cazul in care s-a deschis procedura de insolventa, cine are prioritate in a primi banii datorati: o banca pentru creanta pe care o avea garantata sau Fiscul pentru datoriile pe care le are societatea la stat? Cum se imparte suma primita in urma valorificarii bunului care fusese dat drept garantie pentru creditul de la banca?
Pana la ce data poate banca sa calculeze dobanzi si penalitati de intarziere pentru creanta pe care o are asupra debitorului aflat in procedura de insolventa?
Pana la ce data Fiscul poate calcula majorari de intarziere si penalitati pentru creantele asupra societatii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 06:53, 22 Aprilie 2011
ART. 123
Creantele vor fi platite, in cazul falimentului, in urmatoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 si ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevazute la art. 102 alin. (4);
2. creantele izvorate din raportul de munca;
3. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;
4. creantele bugetare;
5. creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti, in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
6. creantele reprezentand sumele stabilite de judecatorul-sindic pentru intretinerea debitorului si a familiei sale, daca acesta este persoana fizica;
7. creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din chirii;
8. alte creante chirografare;
9. creantele subordonate, in urmatoarea ordine de preferinta:
a) credintele acordate persoanei juridice debitoare de catre un asociat sau actionar detinand cel putin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot in adunarea generala a asociatilor, ori, dupa caz, de catre un membru al grupului de interes economic;
b) creantele izvorand din acte cu titlu gratuit.

2. de la data intrarii in insolventa penalitatile nu se mai calculeaza
ANAF-ul are prioritate. Banca primeste ce ramane. Dobanzile se calculeaza pana la data deschiderii procedurii insolvenţei!
INASEL ALIN a scris:

ANAF-ul are prioritate. Banca primeste ce ramane. Dobanzile se calculeaza pana la data deschiderii procedurii insolvenţei!

Mesajele anterioare ale colegilor sunt total eronate.
Banca este cea care primeste banii, in temeiul dreptului de preferinta dat de garantia respectiva.
Ordinea de impartire este data de art. 121 legea 85/2006 (1) Fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului, grevate, in favoarea creditorului, de ipoteci, gajuri sau alte garantii reale mobiliare ori drepturi de retentie de orice fel, vor fi distribuite in urmatoarea ordine:
1. taxe, timbre si orice alte cheltuieli aferente vanzarii bunurilor respective, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea acestor bunuri, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art.10, art.19 alin.(2), art.23 si 24;
2. creantele creditorilor garantati, cuprinzand tot capitalul, dobanzile, majorarile si penalitatile de orice fel, precum si cheltuielile.
(2) In cazul in care sumele realizate din vanzarea acestor bunuri ar fi insuficiente pentru plata in intregime a respectivelor creante garantate, creditorii vor avea, pentru diferenta, creante chirografare care vor veni in concurs cu cele cuprinse in categoria corespunzatoare, potrivit naturii lor, prevazute la art.123, si vor fi supuse dispozitiilor art.41. Daca dupa plata sumelor prevazute la alin.(1) rezulta o diferenta in plus, aceasta va fi depusa, prin grija lichidatorului, in contul averii debitorului.
(3) Un creditor cu creanta garantata este indreptatit sa participe la orice distribuire de suma, facuta inaintea vanzarii bunului supus garantiei lui. Sumele primite din acest fel de distribuiri vor fi scazute din cele pe care creditorul ar fi indreptatit sa le primeasca ulterior din pretul obtinut prin vanzarea bunului supus garantiei sale, daca aceasta este necesara pentru a impiedica un astfel de creditor sa primeasca mai mult decat ar fi primit daca bunul supus garantiei sale ar fi fost vandut anterior distribuirii.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
ContSters199098, utilizator
penalitatile se calculeaza pana la data intrarii in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea de plata a creantelor lorelai_w lorelai_w Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este ordinea de plata a creantelor. Unde se situeaza creantele salariale. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Insolventa Igorrobi Igorrobi Buna ziua.Detin o firma care este in insolventa si as dori sa intru in faliment cu ea.In cazul acesta,bunul firmei se scoate la licitatie.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Ordinea creantelor marss marss Am unSRL aflat in insolventa faza definitivarii tabelului definitiv al creantelor.In situatia, foarte probabila ,cand nu se aproba nici un plan de ... (vezi toată discuția)