avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri din diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri din diurna

As vrea sa stiu daca este legal.
Un angajat al unei firme romanesti este detasat pentru 2 luni in Spania. Timpul sau de lucru efectiv a depasit 16 ore pe zi -7 zile pe saptamana. In urma unui control la inceputul acestei luni s-a dovedit ca nu a taiat o chitanta ( din sutele zilnic) . Angajatul a dat declaratie scrisa in care a relatat faptul ca datorita aglomeratiei si oboselii acumulate a omis taierea respectivei chitante,. Ca urmare a primit urmatoarea sanctiune: retinerea a 10% din salariu pe o perioada de 3 luni si retinerea a 50% din diurna pe luna mai. Mentionez ca este prima abatere.
Cel mai recent răspuns: simonvasile , utilizator 12:16, 22 Octombrie 2010
Sa fie sanctionat este legal, dar avand in vedere ca este la prima abatere, este mult prea drastica sanctiunea!!:hm:
Decizia prin care a fost sanctionat, poate fi atacata in instanta.
Incercati!:)
Retinerea din diurna pe luna precedenta e legala?
Suma pe care trebuia taiata chitanta era mai mica de 80 euro.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2008
Ionela_L, utilizator
Salariatul are dreptul la indemnizaţie de detaşare, al cărei rol este de a acoperi cheltuielile suplimentare efectuate de salariat cu hrana şi întreţinerea.
În privinţa cuantumului minim al indemnizaţiei (diurnei) de detaşare, urmează a se aplica dispoziţiile legale care stabilesc diurna la instituţiile publice.
Diurna nu poate fi micsorata, retinuta, folosita ca mijloc de plata si nici nu poate fi mijlocul prin care se aplica sanctiunea sau bunul/situatia asupra careia se rasfrange.
Numai salariul si alte sporuri din categoria celor ce se includ in acesta pot face obiectul sanctiunii.
Sanctiunea poate fi atacata in instanta, in primul rand pentru acest lucru si apoi pentru alte motive cum ar fi apararea / justificarea pe care si-a facut-o cel sanctionat si anume starea de fapt - lucrul peste program (oboseala) precum si depasirea duratei de lucru de 8 ore (daca in fisa postului si timpul de lucru stabilit prin regulament nu spune altceva - lucru in ture). decizia de sanctionare este nula cu privire la aspectul diurnei retinute 50% si retroactiv :(.
Se aplica printre altele dispozitiile Codului muncii si chiar o parte din dispozitiile HG 518/1995 modificata si completata.
Sanctiunea privitoare la salariu, este perfect legala daca a fost respectata procedura cercetarii disciplinare prevazute de Codul Muncii la art. 263-268. In ceea ce priveste diurna sanctiunea este nelegala si abuziva, insa si aici pot apare nuante de genul cum este prevazuta si acordata diurna, in cadrul regulamentului intern al societatii si a contractului colectiv de munca.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Chiar mai mult, cele 2 sanctiuni au venit cu numere de inregistrare diferite, avand specificata aceeasi abatere. Instiintarea cu privire la sanctiunea legata de diurna nu contine articolul conform caruia a fost aplicata nici posibilitatea de contestare.
Din cate stiu eu nu este legala aplicarea a doua sanctiuni pentru aceeasi abatere, poate gresesc.

Alte discuții în legătură

Decontare transport DIANA  IONELLA DIANA IONELLA sediul angajatorului este in Bucuresti, salariatul este sofer si este din vaslui; societatea il trimite in Italia pentru a deplasa chipurile un camion dintr-un ... (vezi toată discuția)
Diurna minima projectix projectix Buna ziua, Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din ... (vezi toată discuția)
Codul munci diurna sandu1972 sandu1972 Buna seara sunt angajat cu contract de munca in romania si trimis in detasare in UE de catre firma .Intrebarea mea e, se pot face plati salariale din diurna pe ... (vezi toată discuția)