avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA

o firma a depasit cei 35000 de euro si trebuia sa se inregistreze ca platitor de tva, dar nu si-au dat seama. In schimb finantele sau sesizat si asa au avut control fiscal din care le au colectat o suma, dar de dedus au zis ca trebuie sa deduca contabilul firmei. Cum ar trebui intocmit decontului de tva?
Cel mai recent răspuns: lilyanna , utilizator 18:11, 4 Aprilie 2011
pct. 62 din normele de aplicare ale codului fiscal
(5) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul inspecției fiscale, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condițiile prevăzute la art. 145—149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuție, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiția, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;
c) taxa deductibilă aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea și data la carea fost înregistrată.


ajustarile favorabile de tva se trec cu semnul plus in decont la rd. 29.
Multumesc pt raspus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva Mira Moisil Mira Moisil Daca PFA a depasit plafonul pt. inregistrare de TVA, si controlul fiscal a descoperit aceasta, a aplicat amenda si a obligat PFA sa plateasca si TVA -ul ... (vezi toată discuția)
Declarare cu intarziere ca platitor de tva validr validr Buna ziua, Am o Intreprindere Familiala si in decembrie 2010 am depasit plafonul de 119.000lei. Declaratia de trecere la platitor de TVA a fost facuta pe 13 ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva bunuri mobile vali1976 vali1976 In 01.07.2011 am devenit platitor de tva.La da ta de 30.06.2011 am stoc marfa in valoare 83900 lei,pot da ajustez tva-ul la stoc si sa-l inregistrez in decont ... (vezi toată discuția)