Buna seara...tot in legatura cu pensia anticipata va scriu...mama tocmai a aflat ca va lua o pensie anticipata de 360 lei....si a auzit de la o colega ca daca ai pensia sub 500 lei si sotul decedat primesti un supliment la pensie.Intrebarea mea este daca este adevarat ce a auzit mama de la acea colega?Tin sa mentionez ca sotul mamei este decedat de 11 ani si nu a apucat sa ajunga la pensie,deoarece a avut numai 44 de ani cand a decedat.Numai eu,fiica lor,iau o pensie de urmas de 350 lei ( pe care in curand nu o voi mai lua pt ca o sa ma angajez full time ). Se mai adauga ceva pe langa pensia mamei deoarece are sotul decedat si pensia sub 500 lei?Va multumesc pt raspunsuri mult de tot
Este vorba despre ajutorul lunar acordat sotului supravietuitor, ajutor reglementat prin Legea nr. 578/2004, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 255/2007.
Mama dvs. nu poate beneficia de acest ajutor intrucat sotul nu avea calitatea de pensionar la data decesului si nici mama dvs. nu indeplineste conditia varstei standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Conditiile pentru a beneficia de ajutor lunar sunt prevazute la art. 1 din Legea nr. 578/2004.
Dvs. puteti sa cumulati pensia de urmas cu orice alte venituri, indiferent de nivelul acestora, potrivit art. 118, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010.
Va multumesc pt raspunsul dat...inca o intrebare mai am.Referitor la ultima parte a raspunsului dvs: " Dvs. puteti sa cumulati pensia de urmas cu orice alte venituri, indiferent de nivelul acestora, potrivit art. 118, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010. "...deci nu conteaza ca o sa fiu angajata full time cu un salariu net de 750 lei/luna?Pensia de urmas o sa o iau in continuare? ( sunt si studenta,anul II la ID )
Nu mai conteaza absolut deloc ca veti fi angajata full time cu un salariu net de 750 lei/luna. Puteti sa aveti orice salariu net, si va doresc sa-l aveti cat mai mare, plata pensiei de urmas nu se mai suspenda.
Va multumesc mult de tot pt raspuns...anul trecut mi s-a spus ca daca o sa ma angajez trebuie sa nu depasesc 1/4 din salariul brut si atunci m-am anjagat part-time...insa nu am mai putut trai cu banii aceia si tocmai de aceea am tot evitat sa imi iau un job full-time.Banuiesc ca aceasta e o lege noua,nu?
Da, este legea noua. Anul trecut era in vigoare Legea nr. 19/2000. De la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010, act normativ care a abrogat Legea nr. 19/2000.