lucrez de 10 ani la o firma cu materiale de constructii ca gestionar iar anul acesta ma scos lipsa 100 de milioane. bani pe care nu i-am furat eu .tin sa precizez ca firma lucreaza cu acte inregula .Cum ar putea sa ma fure din acte? Ca alta posibilitate nu este decat aceasta.Spune-ti-mi mai exact ce in ce acte trebuie sa caut. Am luat avizele la mana si intrarile si iesirile si nu imi iese nimic. In ce acte as mai putea sa caut?
Buna!
Numele meu este Seby, si din data de 6 noiembrie lucrez la un magazin de bauturi alcoolice, pe postul de vanzator, vanzare cu amanuntul.
In data de 04 ianuarie 2013 s-a facut un inventar in acest magazin, (magazinul este deschis din 06.09.2012), inventar in urma caruia a iesit o lipsa gestiune de 20.000 RON. In acest magazin lucram 6 baieti, in ture, fara predare primire gestiune, doar o numarare a banilor existenti in casa si confruntarea cu raportul X scos de catre casa de marcat. Receptia marfii este facuta de catre unul dintre noi, pe baza facturii care vine odata cu marfa de la distribuitor. facturile apoi sunt date la unul dintre contabilii firmei care le introduce in stoc (se foloseste un program de incasare cu ajutorul unui computer si o casa de marcat, cred ca s2s software system ii zice la program), mai multe detalii nu stiu sa va ofer. asadar in urma inventarului din data de 4 ianuarie (inventare la care am luat si eu parte), care a fost mai mult o aflare exacta a stocului, s-a constatat minusul de 20.000 ron, minus de care noi cei 6 vanzatori (si presupusi gestionari) am aflat doar azi (25.01.2013). asadar administratorul si presedintele societatii au decis efectuarea unui al doilea inventar in data de 23.01.2013, pentru a vedea daca nu cumva acea lipsa gestiune a fost o eroare, daca nu cumva s-a uitat sa se numere ceva! in urma acestui inventar s-a constatat un plus gestiune de 373 RON (dupa inventarul din 04.01.2013, s-a reglat stocul).
Inventarul s-a facut in baza unor foi listate cu stocul inregistrat in acel program de facturare incasare.
problema este in felul urmator, conducerea societatii doreste achitarea contravalorii acestui minus de inventar de catre noi cei 6 vanzatori.
ce se poate face? deoarece suma este destul de mare!
de altfel conducerea unitatii ar sustine ca noi am sustras numerar din caseria unitatii. am fost oarecum impinsi sa scriem o suma de bani pe care am sustras-o din caserie, astfel fiecare dintre noi a scris ca ar fi "sustras" o suma de aproximativ 300 lei. acesta suma fiind datorata unor plusuri de numerar in casa (bacsis), sau uneori se mai bloca si casa de marcat si nu stiam exact la ce suma se bloca, iar plusul era considerat bacsis.
tin sa mai precizez ca in momentul angajarii nu am semnat pentru primirea in gestiune a marfii sau alte lucruri de acest gen.
Cum a fost reglat stocul din contabilitate? Pe baza inventarului din 4 ian.? S-au intocmit liste de inventariere la momentul respectiv? Ati semnat actele atunci?
da stocul s-a reglat pe baza acelui inventar facut in 4 ianuarie. reglarea stocului in contabilitate nu stiu cum a fost facut deoarece nu avem acces la astfel de informatii, exista o doamna contabila (sotia administratorului) care se ocupa de introducerea in stoc a marfii primite si receptionate de catre noi, apoi se duc la un birou unde lucreaza inca un contabil pentru societatea noastra.
Acum imi aduc aminte ca inaintea inventarului din 23.01.2013, am semnat niste acte in care era specificat ca nu avem cunostinta de prezenta unor lipsuri gestiune, acte care cred ca s-au facut pierdute, o sa intreb.
liste de inventariere s-a listat doar un exemplar cu produsele aflate in stoc, introduse conform facturilor. adica pur si simplu o hartie in care scria numele produsului, cantitatea scriptica, pret cu tva fara tva, adaos etc.
Eu sunt incadrat ca si vanzator nu ca si gestionar, desi detin cunostinte de contabilitate primara, am fost trecuti doar ca gestionari pe acele acte care au fost scoase datorita inventarului din data de 04.01.2013, dar nu avem niciunul inregistrare ca si gestionar, si nu exista cont pentru garantie materiala asa cum este specificat in legea 22/1969.
Minus inventar
rodia
Spuneti-mi va rog mult, daca se face inventar si se constata minus, pentru a se inregistra in conta trebuie facuta autofactura sau se poate scadea gestiunea in ... (vezi toată discuția)