avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii pentru pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii pentru pensionare

Buna ziua,
Sunt nascuta in 24.09.1954,am 29 ani si cinci luni vechime in munca(12 ani in grupa 2).In 30 noiembrie 2010 am depus dosarul pentru pensionare la limita de varsta la casa judeteana de pensii,fiind asigurata ca indeplinesc conditiile necesare!Saptamana aceasta am fost chemata la Casa de pensii sa mi sa comunice ca "este o problema",nu pot sa ies la pensie numai anticipat,la cerere!!Conform celor relatate am sau dreptul la pensionare la limita de varsta?Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:10, 12 Aprilie 2011
Varsta standard de pensionare este 59 ani si 10 luni, adica in iulie 2014.
Pentru ce 12 ani de grupa beneficiati de o reducere a varstei standard cu 2 ani si 6 luni. Asta inseamna ca puteti iesi la pensie in luna ianuarie 2012. Pana atunci va puteti pensiona anticipat partial.
Interventie moderator

Stiu ca sunteti utilizator nou inregistrat, asa ca va rog, in primul rand, sa cititi regulamentul de postare in Forum:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Daca doriti sa puneti noi intrebari, accesati discutia deschisa si apasati pe butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile ulterioare.

Va rog sa nu deschideti aceeasi discutie de mai multe ori, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Continuati aici. Multumesc!

Gabriela Pintea

OlteanMaria a scris:
Multumesc pentru promtitudine,mi se mai acorda cele 3 salarii si in cazul pensionarii anticipate partiale?Multumesc

pneagu a raspuns:
Depinde ce scrie in CCM care va este aplicat.

OlteanMaria a scris:
de ce reducere beneficiez pentru 13 ani si o luna in grupa 2? Multumesc

adimar52 a raspuns:
3 luni la an

Asa cum v-a spus si domnul Neagu, indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la 57 de ani si 4 luni. In noiembrie 2010, cand ati depus dosarul la casa de pensii, nu indeplineati aceste conditii (si ma intreb cine vi l-a primit, pentru ca Legea nr. 19/2000 era foarte clara in privinta datei depunerii dosarului).

Pentru 13 ani lucrati in grupa II de munca varsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani si 6 luni (deci nu este nicio diferenta intre 12 ani si 13 ani lucrati in grupa II de munca).
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
OlteanMaria a scris:
Sunt nascuta in 24.9.1954 , am 29 de ani si 5 luni de vechime in munca din care 12 ani in grupa 2.Am depus dosarul pentru pensionare la limita de varsta in 30.11.2010 .Dosarul se va analiza sub incidenta noii legi adoptate in ianuarie 2011 sau legii anterioare?Daca intra sub incidenta legii valabile pana in ianuarie 2011 am dreptul la pensionare la limita de varsta?Multumesc mult!

pneagu a raspuns:
Legea 263/2010. In dec. cand ati depus dosarul nu indeplineati conditiile de pensionare (dosarul trebuia refuzat).
Daca mai aveti intrebari folositi un singur topic. Nu va putem urmari.

Am rugamintea sa recititi interventia mea anterioara si, daca nu intelegeti cum trebuie sa procedati, sa ma contactati prin intermediul unui mesaj privat. Multumesc!

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nelamurirea mea e de ce reducerea e de 2 ani si 6 luni pentru 12 ani in grupa a 2-a daca se acorda 3 luni la an,si nu 3 ani cum de fapt mi s-a comunicat initial de la Casa de pensii.Multumesc mult
Nu are nici o legatura reducerea varstei standard de pensionare,cu perioada suplimentara la vechimea in munca acordata pentru anii de grupa I-a(6 luni la 1 an) sau a II-a(3 luni la 1 an).Sunt doua notiuni distincte.De exemplu pentru 20 de ani de grupa I-a,perioada suplimentara este de 10 ani,pe cand reducerea este de 4 ani si 6 luni.

Alte discuții în legătură

Formula de calcul a pensiei de limita de varsta mihaipeste55 mihaipeste55 P.MIHAI din ROMAN am lucrat 26 ani in grupa a doua in 3 schimburi .Acuma am 58 de ani ,as vrea sa stiu cand pot sa es la pensie la limita de varsta? va ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? petea petea Sunt nascut pe 23-01-1953 Am 36 ani vechime in munca, din care 31 ani si 8 luni, in grupa a II a de munca. Cand pot iesi la pensie? Cu cat se reduce exact ... (vezi toată discuția)
Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)