avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... retinerea permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

retinerea permisului

Buna seara.Intr-o zi m-a oprit un echipaj de politie in timp ce remorcam o remorca care nu avea inspectia periodica si asigurarea obligatorie din 2000,actele masinii erau in regula dar nu aveam actele de la remorca la mine.Mi s-a retinut permisul de conducere ,am primit o dovada pe 15 zile in care mi-au scris ca circulam cu numere false.As vrea sa va intreb daca au procedat corect in legetura cu retinerea permisului.Astept raspuns cat se poate de urgent .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:22, 5 Aprilie 2011
Vi s-a intocmit proces verbal de contraventie?
Deoarece conducerea auto pe drumurile publice cu nr. false constituie infractiune
Buna seara!
Avand in vedere contraventia retinuta in sarcina dvs. , masura luata are acoperire legala ... Ati semnat procesul-verbal , ati facut obiectii ? Daca mai sunteti in termen si va considerati nedreptatit ( aveti si probe in acest sens) puteti contesta procesul-verbal de contraventie .
Mi s-a retinut permisul de conducere ,am primit o dovada pe 15 zile in care mi-au scris ca circulam cu numere false.

Codul rutier prevede:

Art.84. - Nerespectarea dispozitiilor privind circulatia pe drumurile publice, care întruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, atrage raspunderea penala si se sanctioneaza potrivit prezentei ordonante de urgenta.

Art.85. - (1) Punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu numar fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu numar fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carui placute cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulatie în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Intrebarile logice,luand in consideratie relatarile dvs.ar fi :
1.Cum puteti dovedi(cu probe acte,martori,alte probe) ca nu circulati in momentul in care ati fost surpris de politisti ?
2.Atasarea remorcii o efectuati pe drumul public ?

Daca nu puteti dovedi cele relatate,cele mentionate cu profesionalism de colegii de forum sunt reale,fiind pasibil de condamnare, conform textelor de lege mentionate de acestia.
Recomandarea ar fi sa recunoasteti fapta atat la primele cercetari,cat si in instanta judecatoreasca pentru a beneficia de o reducere a limitelor pedepsei cu 1/3,conform disp.art.320 ind.1 c.pr.pen..
In functie de situatia antecedentelor dvs.penale si de circumstantele dvs personale ,este posibila aplicarea unei pedepse cu suspendarea executarii,conform art.81 c.pen.
Se va dispune anularea permisului de conducere,urmand ca la 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii sa sa puteti da examen in vederea redobandirii acestuia.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numere rosii expirate si noul cod penal oltul oltul cu ce s epedepseste punerea in circulatie a unui autovehicul neinmatriculat si cu nr false conform noul cod penal? (vezi toată discuția)
Permis Cataramadaniel Cataramadaniel Buna ziua as vrea sa ma informati si pe mine cu niste chesti in noiembrie anul trecut ma prins Politia cu numere false de inamtriculare mi sa retinut permisu ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii expirate amigobz amigobz Bună seara.Întrebarea mea este despre circulaţia pe un drum public al unui vehicol cu numere provizorii expirate după noul cod penal. Vă mulţumesc. (vezi toată discuția)