avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot vinde masina care e proprietatea tatalui?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot vinde masina care e proprietatea tatalui?

Buna ziua ! Tatal meu are o masina veche,pe care vrea sa o vanda,dar este grav bolnav( netransportabil).Cum sa procedez ? Se poate vinde cu o procura ?
Problema nu dispare in acest caz, pentru ca omul a spus ca vanzatorul este nedeplasabil... decat daca sunt dornici cei de la biroul de "acte auto" sa se deplaseze.

Daca nu, ramane solutia cu procura notariala sau... cu contract de vanzare-cumparare incheiat prin notariat.
Contractul de vanz-cump nu trebuie semnat in prezenta angajatului cu 4 clase in unele cazuri de la biroul de copiat acte. Acel angajat nu are calitate juridica, el completeaza un act care apoi este semnat de cei ce isi asuma raspunderea asupra semnaturii sau a eventualelor falsuri. Formularul este semnat de parti iar cel ce profita de obiectul contractului e raspunzator de un EVENTUAL fals in semnaturi...
DACA SUNTETI CONVINS CA TATAL DVS. NU VA CONTESTA UN ASEMENEA ACT SI E DEACORD, PROCEDATI ASA...
Or fi si notarii dornici de obiectul muncii insa nu toate nimicurile trebuie trecute pe sub semnatura d-lor...
PS. Procedand asa, nu faceti decat sa urmati procedura clasica a tuturor vanzatorilor de auto iar costul tranzactiei atinge maxim 20 lei...
Incercati sa intrati in posesia unui asemenea formular, il completati si smemnati (ambele parti) si o sa vedeti ca e perfect valabil si nimeni nu va face obiectiuni, procedura de instrainare a unui auto e f simpla la ora actuala.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
DAN 27, utilizator
DAN 27 a scris:

Contractul de vanz-cump nu trebuie semnat in prezenta angajatului cu 4 clase in unele cazuri de la biroul de copiat acte.


Asta, deoarece legea nu cere o anumita forma pentru acel contract, putand fi incheiat si sub semnatura privata (de altfel, chiar si acel formular tipizat, completat de parti, reprezinta tot un inscris sub semnatura privata).

Numai ca la politie nu le accepta pentru ca trebuie sa vada ei neaparat o hartie batuta la masina.

Dar va spun ca la birourile de inmatriculari auto, nu accepta semnatura altei persoane decat cea a proprietarului - chiar verifica actele de identitate, mi s-a intamplat personal intr-o speta identica (eu fiind mandatarul cumparatorului, iar cealalta parte incerca sa vanda masina tatalui sau).

DACA SUNTETI CONVINS CA TATAL DVS. NU VA CONTESTA UN ASEMENEA ACT SI E DEACORD, PROCEDATI ASA...


Foarte frumos... invatam oamenii sa faca falsuri...


Or fi si notarii dornici de obiectul muncii insa nu toate nimicurile trebuie trecute pe sub semnatura d-lor...


Haideti sa nu aruncam cu noroi in altii. Va spun ca personal ii indrum pe cei care doresc sa vanda/cumpere masini catre "birourile de acte/inmatriculari auto", din urmatoarele motive:
- pentru a ma asigura ca actul nu este nul, trebuie sa mi se faca dovada ca impozitele si taxele sunt achitate la zi, iar oamenii se prezinta adesea fara verificarea necesara, in timp ce "birourile" respective, nu cer aceasta verificare (o formalitate in minus), desi ea este necesara in momentul inmatricularii;
- un astfel de act nu aduce un castig foarte mare unui birou notarial;
- deoarece actul de vanzare-cumparare care are ca obiect un autoturism, se incadreaza in grilele noastre la "alte acte evaluabile", fiind vorba despre un bun mobil, astfel ca onorariul este mai mare decat la "birourile de acte auto" si nu vad nici macar un motiv sa inchei actul pentru ca nu vreau sa ma injure oamenii respectivi, ci dimpotriva, vreau sa imi calce si a doua oara in birou.

Cred ca este valabil pentru orice birou notarial, si cred ca singurele acte incheiate la notariat, care au ca obiect autoturisme, sunt antecontractele (in care se da un avans) si acte pentru care partile staruie, din diverse motive.

Motivul pentru care am spus in raspunsul anterior ca solutia poate fi contract de vanzare-cumparare prin notariat, este acela ca, daca tot se deplaseaza notarul pentru procura (care, din punctul meu de vedere, este necesara, cel putin pentru indeplinirea celorlalte formalitati - obtinerea verificarii de la impozite si taxe, etc.), poate sa incheie direct contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare autoturism ContSters252159 ContSters252159 Doresc sa achizitionez un autoturism care este inscris in Caras Severin. Vanzatorul locuieste in Sibiu iar autoturismul este mostenit dupa decesul tatalui : ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare auto Stukha Stukha Am si eu o problema de rezolvat in urmatoarea luna si am nevoie de putina lumina in ce priveste procedurile. Punctul de plecare este ca tata este ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto in lipsa proprietarului yorkie yorkie Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate in urmatoarea problema Sunt plecat din tara si am lasat masina la vanzare in Romania tatalui meu. Acesta nu ... (vezi toată discuția)