avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot dobandi un act de proprietate intr-o situatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot dobandi un act de proprietate intr-o situatie exceptionala?

Buna ziua!

Apelez la amabilitatea si experienta dumneavoastra cu doua intrebari:
1. Cum pot face succesiunea dupa decesul tatalui meu in lipsa unui act al imobilului?
2. Care sunt demersurile de a dobandi act pe casa, in situatia pe care o expun in randurile urmatoare.


-In anul 1954, bunicul meu (tatal mamei mele) a cumparat in Bucuresti un teren de 500mp, ulterior oferindu-l ca si zestre mamei mele dupa casatoria acesteia, dar fara niciun contract de donatie sau vreo forma legala.Pe acest teren,in anul 1956 parintii mei au ridicat o casa de 60mp.La moartea bunicului in anul 1972, acesta a lasat prin testament acest teren unuia dintre fratii mamei. Unchiul nu a avut niciodata pretentii asupra bunului si voi reveni la acest aspect la momentul potrivit.

-In anul 1957, tatal meu primeste de la Sfatul Popular,Serviciul de Gosp. Locativa un ordin de repartizare, ce ii ofera dreptul de a folosi casa ridicata pe acest teren.

-In anul 1958, tot dansul a solicitat inscrierea in evidentele fiscale a constructiei edificate de dumnealui pe terenul care inca era in proprietatea bunicului meu.

-Incepand cu anul 1981, acea zona devine o zona restructurabila, an in care s-a si inceput demolarea caselor din imprejurimi,in locul lor ridicandu-se un cartier de blocuri.Din anul 1970 pana in decembrie 1989, parintii mei primeau regulat instiintari de la Sectia de Arhitectura si Sistematizare in care erau instiintati ca imobilul urmeaza a fi dezafectat, fara insa a putea preciza si data la care vor incepe sa fie aplicate prevederile de restructurare urbana.Practic , acum au ramas 6 case intre zeci de blocuri, printre care si casa parintilor.

-In 1991 , tata primeste un Certificat de la Administratia Financiara in care se certifica faptul ca dumnealui figureaza cu acest imobil.

Avand in vedere istoricul acestui teren, precum si faptul ca bunicul meu a ales sa il lase mostenire fratelui mamei mele, in tot acest timp, nu s-a facut niciun document de proprietate pe aceasta casa. De aceea, in anul 1994,parintii mei cheama in judecata Consiliul Local Sector 5, pentru ca prin hotararea ce va fi pronuntata sa constate : 1)-ca au dobandit drepturile de proprietate asupra terenului prin uzucapiune; 2)- ca prin accesiune au dobandit dreptul de proprietate asupra constructiei edificate pe acest teren. Aici precizez ca din momentul dobandirii terenului (ca si zestre) ei au aexercitat o posesie neintrerupta, continua si sub nume propriu, platind toate taxele si impozitele aferente.Aceasta cerere a fost intemeiata pe prevederile art. 1837; 1846; 1847; 1890; 492 cod civil, 711,712 cod procedura civila.

Dupa un an de zile de infatisari la proces, cu probe si martori, primim si hotararea judecatoreasca de unde citez cateva pasaje: " La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta, lipsind parata Consiliul Local sect 5. Reclamanta solicita respingerea exceptiei, iar pe fond admiterea actiunii asa cum a fost ea formulata. [...] In dovedirea cererii s-au adus la dosar procesul verbal nr.X, certificat de asigurare nr.Y, chitante de plata impozitelor, schita terenului si certificat de la Administratia Financiara si de la Directia de Urbanism Bucuresti, acte de stare civila, declaratie de succesiune din partea mostenitorilor defunctului.Reclamantii au solicitat si instanta a incuviintat probe cu acte si doi martori ,asupra probei testimoniale instanta considerand ulterior ca nu mai sunt pertinente fata de actele succesorale depuse la dosar.La termenul de azi, fata de actele depuse la dosar, instanta a ridicat din oficiu exceptia lipsei de calitate procesuala pasiva a paratei Consilul local al sect 5, deoarece reclamanta este mostenitoarea legala a defunctului, in calitate de fiica, urmand a deschide procedura succesorala la notariat. In numele legii,INSTANTA HOTARASTE: Respinge actiunea formulata de reclamanti, impotriva Consiliului local sect 5, pentru lipsa calitatii procesuale pasive a paratei."

In urma deciziei judecatoresti, in acelasi an, fratele mamei, mostenitorul prin testament al terenului, imi face contract de vanzare cumparare pe teren si eu devin proprietara lui cu drepturi depline.
Problema este urmatoarea... In urma cu un an, tatal meu a decedat. In momentul in care a trebuit sa depun actele pt succesiune, am constatat ca nu exista niciun act de proprietate pe imobil, chiar daca in evidentele fiscale apare tatal meu ca si proprietar, nu exista niciun act pe casa.
V-am dat toate aceste informatii si detalii, in ciuda faptului ca postarea poate deveni plictisitoare la un moment dat, din simplul fapt ca nu stiu cum sa procedez in continuare si as vrea o parere cat mai obiectiva asupra cazului de fata.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Adriana.Y, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:57, 20 Martie 2012
Daca exista in evidentele registrului agricol si la rol terenul si casa, solicitati emiterea Ordinului prefectului, la primaria de unde apartineti pt. a obtine lista cu actele necesare.
Ordinul prefectului va constitui titlul de proprietate.
solutia instantei este corecta.
intr-un proces de uzucapiune va judecati cu proprietarul care a stat in pasivitate 30 de ani.
ce calitate are consiliul local sector 5?!
trebuia dezbatuta succesiunea.
Sa inteleg ca aveti act de proprietate pentru teren? Acel contract de vanzare-cumparare cu fratele mamei a fost inscris in cartea funciara? In cazul acesta, nu va ramane decat sa solicitati primariei sector 5 - biroului urbanism, Certificatul prevazut in Ordinul 634/2006, anexa 17 (certificat de atestare a edificarii constructiei), in baza caruia veti intabula casa in cartea funciara.
Multmesc pentru raspuns!

Da, eu am actul de proprietate doar pe teren. Casa a fost ridicata in anul 1956,cand din spusele mamei nu era necesara autorizatie de constructie. Ulterior, cam de prin 1970 zona a fost propusa pt demolare, primaria cerand parintilor o eventuala donare a proprietatii, deci nu intra in discutie o eliberare a unui act de proprietate in acel moment.
Desi contractul de vanzare intre mine si unchiul meu nu l-am dus la primarie, somatiile de plata a impozitului pe teren vin pe numele meu.
Am cerut un istoric al proprietatii de la primarie (la scurt timp dupa decesul tatalui, in vederea demersurilor pt succesiune) in care eu figurez ca si proprietar al terenului si tatal meu proprietar pe casa in evidenta fiscala.Sa inteleg ca terenul figureaza in cartea funciara chiar daca acest contract de vanzare cumparare nu l-am prezentat la primarie?
Voi putea intabula casa, chiar daca nu am un act de proprietate pe imobil si nici autorizatie de constructie, fiind construita in 1956? Si daca daca raspunsul este afrimativ, inseamna ca intabularea casei, atrage dupa sine si eliberarea unui act de proprietate?
Pun atatea intrebari pt ca singurtul meu scop este de a obtine un act de proprietate pe acest imobil si nu stiu de unde si cu ce sa incep, de la primarie, de la cadastru....va rog, daca imi puteti spune etapele pe care ar trebui sa le parcurg.
avvalentina a scris:

Daca exista in evidentele registrului agricol si la rol terenul si casa, solicitati emiterea Ordinului prefectului, la primaria de unde apartineti pt. a obtine lista cu actele necesare.
Ordinul prefectului va constitui titlul de proprietate.
Ordinul prefectului este in fapt o lege existenta care trebuie invocata? Sau acest lucru inseamna o cerere catre prefect pentru aprobare?

Alte discuții în legătură

Obtinere ordinul prefectului ciausu domnica ciausu domnica Buna ziua in anul 196x parintii mei au cumparat un teren in baza unei chitante de mana. Pe acel teren au ridicat o casa . La primarie exista un rol deschis ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate - ce trebuie facut pentru intabulare? coriand coriand Tatal meu are un certificat de mostenitor dobandit in urma decesului bunicilor in 1989,este singur mostenitor fiind singur la parinti.Din 1989 pina in prezent ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)