avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Acte proprietate - ce trebuie facut pentru intabulare?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Acte proprietate - ce trebuie facut pentru intabulare?

Tatal meu are un certificat de mostenitor dobandit in urma decesului bunicilor in 1989,este singur mostenitor fiind singur la parinti.Din 1989 pina in prezent nu a facut nici un demers pentru a transforma acel certificat de mostenitor in act de proprietate,si in urma cu un an a incercat dar a constatat ca la primarie nu figureaza decat un corp de casa din cele doua existente.Pentru cel construit in 1967 nu se gaseste autorizatie de contructie.
Care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru inscrierea corpului de casa si ulterior pentru finalizarea actelor de proprietate,cadastru etc.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:13, 23 Aprilie 2012
Avand in vedere vechimea constructiei care nu detine documente legale,solutia o poate avansa serviciul din autoritatea publica locala
Pentru intabularea dreptului de proprietate in baza documentelor care atesta calitatea,
solicitantul urmeaza sa se adreseze cu cerere la OCPI local,care va intocmi dosar
@ynocentta: si iar raspundem doar ca sa mai luam puncte la profil...
On topic: certificatul de mostenitor nu constituie act de proprietate! Daca vorbim de casa si curte, cladirile le puteti intabula in baza certificatului de atestare a edificarii constructiei emis de serviciul urbanism din cadrul primariei, insotite de o documentatie cadastrala executata de un expert autorizat. (procedura standard de intabulare a constructiilor edificate fara AC inainte de anul 2001)
Pentru teren, obtinerea actului de proprietate se poate realiza prin procedura emiterii Ordinului Prefectului, in baza art. 236 din legea 18/1991. La primarie se depune un dosar care, de principiu, contine urmatoarele acte:
- cerere;
- copie certificat mostenitor al tatalui dvs
- acte stare civila tata;
- schita cadastrala a imobilului (plan de amplasament 1/2000) executat de un expert autorizat
- istoric de rol fiscal (eliberat de primarie);
- extras registrul cadastral 1990 si registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia aferenta imobilului (tot de la primarie).
Certificatul de moştenitor face doar dovada succesiunii. Este un act constatator nu constitutiv de drepturi. Prin urmare, se poate întabula pe baza certificatului de moştenitor dar trebuie să alăture cerificatului şi dovada existenţei în patrimoniul defunctului a dreptului de proprietate a bunului. Cu alte cuvinte, alături de certificatul de moştenitor(care este valabil pentru întabulare) trebuiesc acte de proprietate care aparţin defuncţilor care să ateste că aceştia au avut în patrimoniul lor bunurile pe care le-au avut şi le-au lăsat moştenire. Cu actele de proprietate ale bunicilor, cu act de deces al acestora, cu certificat de moştenitor al tatălui, cu o documentaţie cadastrală executată de un expert topo , cu un certificat de atestare fiscală, o adresă de la primărie că respectivele construcţii, dacă pentru ele s-a plătit impozit,, înseamnă că au existat chiar dacă nu au fost înregistrate. Deci, alături de certificatul d-voastră, căutaţi restul de acte de proprietate ale defuncţilor pe care i-a moştenit.Nu este nevoie de niciun ordin al Prefectului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren si casa fara acte pristopanu07 pristopanu07 Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de ... (vezi toată discuția)
Acte casa adrian1913 adrian1913 buna ziua, locuiesc cu parintii intr-un imobil construit in 1974. nu avem acte de proprietate propriu-zise, decat rol. cand avem nevoie cerem la primarie ... (vezi toată discuția)
Nu avem acte pe casa gabrielarosu gabrielarosu buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. ... (vezi toată discuția)