Potrivit legislatiei romane, casatoria se poate desface prin divort, care poate fi de doua feluri: "standard" si o procedura simplificata de divort, care se aplica numai in anumite cazuri.
Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar, daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.
Procedura simplificata de divort, prin care acesta se poate obtine foarte usor, se poate aplica in conditiile in care:
- Ambii soti sunt de acord cu divortul;
- Pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
- Nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Cererea de divort poate fi introdusa de oricare dintre soti. Prezenta fizica a partilor in procesul de divort este necesara, ceruta de Art. 614, C. p. c: "In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar."
multumesc mult, cererea de divort o va intenta el, deci nu este obligatoriu sa ma prezint si eu nu? divortul este de comun acord si nu am pretentii la nimic. Eu ce trebuie sa fac? sa merg aici la un notar pt procura? imi trebuie neaparat avocat?
Daca sotul depune cererea de divort din culpa comuna, puteti trimite doar un inscris prin care aratati instantei faptul ca sunteti de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna. In acest caz se va audia un martor comun si puteti solicita instantei sa se pronunte fara a mai motiva hotararea. In cazul in care optati cu sotul pentru divortul prin acord (este avantajos pentru ca nu se mai administreaza proba cu martori), atunci, cererea de desfacere a casatoriei trebuie semnata de ambii soti, si, cel putin teoretic, depusa tot de ambii soti. Pentru a nu veni in tara, puteti solicita sotului sa va trimita pe mail cererea de divort, dvs o printati si o semnati, iar ulterior o trimiteti postal sotului. Totodata cautati un mandatar in tara, care sa se prezinte la depunere si termen pt dvs. Si, pentru ca practica mai variaza de la instanta la instanta, v-as sugera sa redactati 2 procuri pentru mandatar, una pentru depunerea cererii, si una mai tarziu, cand deja veti sti nr de dosar si termenul, prin care, la fel ca si in prima, aratati cu acte anexe ca nu sunteti in tara, si imputerniciti pe X sa va reprezinte in cadrul dosarului de divort prin acord. Trebuie sa faceti mentiune si in privinta revenirii la numele purtat anterior casatoriei, si anume ca doriti sa reveniti la el, sau ca doriti sa pastrati numele sotului (in acest caz aveti insa nevoie de acordul sotului in fata instantei).
va multumesc pt reaspuns...in chestiile astea intotdeauna mai gasesti cate o nelamurire.........vroiam sa stiu ce acte doveditoare pot anexa cum ca sunt plecata din tara? cam ce ar fi valabil? ; cu numele e de acord sa il pastrez pt a nu mai schimba atate acte; si ultima problema ar fi cum pot intra in posesia unui model de imputernicire pt mama sa ma poata reprezenta in cadrul dosarului de divort prin acord?
mii de multumiri
Daca aveti vreo dovada in privinta actelor de identitate, domiciliu, contract de munca, ceva in genul acesta din care sa reiasa ca locuiti si munciti in afara tarii.