avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masuri de siguranta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masuri de siguranta

Buna seara!

As vrea sa stiu daca este posibil ca minorilor sub 14 ani sa li se aplice masuri de siguranta.
Va multumesc anticipat!
Nu, masurile de siguranta nu se aplica minorilor.Lor li se aplica fie masuri educative, fie o pedeapsa.
In art.100 Cod penal alin. 4, se prevede: Fata de minorul care raspunde penal, se poate lua o masura educativa, ori se poate aplica o pedeapsa. La alegerea sanctiunii, se tine seama de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si a trait si de orice element de natura sa caracterizeze persoana minorului. Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.
Va multumesc pentru raspuns! Si eu stiu ca ,conform articolului 99 cod penal minorii sub 14 ani nu raspund penal .Problema este ca noua ni s-a spus la facultate ca minorului sub 14 ani ,chiar daca nu ii pot fi aplicate masuri educative si pedepse,ii pot fi aplicate masuri de siguranta,acestea putand fi aplicate oricui.Mi s-a parut destul de ciudat avand in vedere ca si masurile de sigurante sunt totusi niste sanctiuni de drept penal...
Da, ciudat, fiindca minorilor sub 14 ani nu li se aplica nici macar sanctiuni contraventionale, iar minoritatea faptuitorului constituie si o cauza de inlaturare a caracterului penal al faptei.
Poate ca profesorul dvs. v-a vorbit despre masurile educative si ati inteles masuri de siguranta, de fapt masurile educative contin unele similitudini cu masurile de siguranta, avand oarecum un scop similar, de exemplu internarea medicala sau libertatea supravegheata in cazul careia minorul este obligat sa respecte o serie de masuri impuse pe acea perioada.
Ungurianu Andreea a scris:

Buna seara!

As vrea sa stiu daca este posibil ca minorilor sub 14 ani sa li se aplice masuri de siguranta.
Va multumesc anticipat!

Vedeti art.162 C.p.p. si art. 113, art. 114 C.p.
M-am conformat cerintei dvs. , iata:art162 c. proc .pen zice : -In tot parcuesul procesului penal, daca procurorul sau instanta de judecata constata ca invinuitul sau inculpatul se afla in vreuna din situatiile aratae in art.113 sau 114 din Codul penal, dispune luarea in mod provizoriu a masurii de siguranta corespunzatoare,Procurorul sau instanta ia masuri pentru aducerea la indeplinire a internarii provizorii si totodata sesizeaza comisia medicala competenta sa avizeze internarea bolnavilor mintali si a toxicomanilor periculosi. Parcurgind textul, art 162 , cum mi-ati cerut , in articol nu spune despre minori.

Alte discuții în legătură

Sechestru alina301186 alina301186 Imi poate spune si mie cineva care este diferenta dintre confiscat si sechestru? (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)
Contrabanda cu tigari- masina si marfa confiscata AnaMariaCostea AnaMariaCostea Buna ziua!Am si eu o problema si as dori daca se poate sa ma ajutati.Am o cunostinta care a fost prinsa cu 200 de cartoane de tigari in oras cand incerca sa le ... (vezi toată discuția)