avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conflict vecini legea 50/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conflict vecini legea 50/1991

socrii mei sant detinatorii unui teren pe care si-au construit o casa iar o bucata de teren urmeaza sa ne-o vanda noua (fiica si ginere) pentru a ne construi la randul nostru o casa. Terenul nostru se afla la o cota infeioara vecinilor si a soselei care trece pe langa deschiderea terenului. Avand o oprotunitate am adus cateva camioane de pamant pentru a nivela cat de cat terenul si a-l pregati pentru constructie. Urmeaza sa angajam un arhitect pentru a ne face planul si tot ce este necesar. Intre timp vecinul a reclamat la primarie faptul ca am modificat structura terenului iar de la primarie am primit initial (in urma unei vizite de la Comisia de Corp control a cons judetean+primarie) SOMATIE pentru sistarea lucrarilor si obtinerea autorizatiei; dupa aprox 10 zile (perioada in care ne-àm conformat somatiei) am primit alta Somatie care prevede ëvacuarea surplusului de pamant in termen de 20 zile in temeiul legii 50/1991 ,sanctionata la art 26 lit b si Cod civil art 578. Ce solutie avem pentru a intra in legalitate fara sa evacuam pamantul?Putem cere o prelungire a termenului de 20 zile? Multumim mult!
Cel mai recent răspuns: manearaul , utilizator 15:14, 13 Aprilie 2011
prin nivelarea terenului nu ati facut mare lucru, intrucat oricum trebuie sa il indepartati pentru saparea fundatiei. Ei v-au sanctionat pentru efectuarea de lucrari fara autorizatie (Art.26 din lg.50/91) si v-au bagat si art. din c. civ privitor la terenul inferior si la faptul ca proprietarul terenului inferior nu poate ridica baraje pentru impiedicarea scurgerii apei. Cel mai bine ar fi sa mergeti la Primarie si sa le explicati ca vreti sa ridicati o casa si ca pamantul bagat nu impiedica (daca nu impiedica) scurgerea apei. Faceti un sant care sa adune apa si sa o scurgeti inspre strada (ma gandesc ca este un sant in fata casei, chioar daca soseaua este mai inalta, trebuie sa fie un sant) daca nu directionati santul spre spatele gradinii. Va pot aplica amenda pentru efectuarea de lucrari fara a detine o autorizatie. Sfatul meu este sa mergei la Primarie si sa discutati cu ei, pentru a gasi o solutie.

Eu as fi facut altfel, as fi obtinut autorizatia de construire, as fi construit, iar cand ar fi fost gata casa as fi bagat pamantul l-as fi adus la acelasi nivel cu al vecinului, pentru ca nu este corect nici ca terenul vostru sa fie mai sus la final ca al vecinului (cititi art.578 c. civ.)
multumesc de raspuns...as dori sa mai fac o adaugire. Casa este construita pe acest teren care este destul de mare si care este de forma dreptunghiulara intre doua strazi paralele, de la un capat la celalalt. Terenul este al socrilor mei in totalitate si au facut receptia la casa dar au autorizatie de constructie valabila pana in august 2011 pentru terminarea lucarilor de amenajare...garduri, trotuare si zona.
Intrebarea este daca pe baza faptului ca avem autorizatie si putem face aceste operatiuni putem sa contestam la primarie acea instiintare-somatie si sa nu fim amendati. Intram oare la lucrari de amenajare teren cu constructie noua?
Multumesc si astept un raspuns cat se poate de urgent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Canal ape pluviale sermit sermit Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare: Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)
inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale auricap auricap Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Angajatii primariei au intrat cu utilajele pe terenul meu fara a ma intreba pirina pirina Am o intrebare: am o constructie noua pe un teren care se afla in apropierea unui canal. Aveam cumparate 3 rabe de pamant pentru nivelarea terenului iar ... (vezi toată discuția)