avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute de trecere

buna ziua, as dori si eu un raspuns la urmatoarea problema:
- in anul 1997 am cumparat un teren, in continuarea lui existand un alt teren care nu avea drum de acces;
- s-a incheiat o intelegere (in fata unei comisii de la primarie) verbala ca eu sa cedez un drum de servitute si sa primesc in compensatie aceeasi suprafata de teren, (eu cedez in latime si primesc in lungime);
- in anul 2007 proprietarul acelui teren (din spate) a vandut trecand in acel contract de vanzare-cumparare si aceasta servitute de trecere(pentru ca nu axista nici un document scris si semnat), iar noii proprietari doresc si servitutea si terenul primit de mine in compensatie;
- ce ar trebui sa fac in situatia aceasta : sa ii dau in judecata si sa le iau servitutea? se poate?
- legea ma obliga sa las drum de servitute fara sa fiu despagubita?
- vanzatorul acelui teren poate trece in acte o servitute de trecere pentru care nu exista documente?

-
Cel mai recent răspuns: aniry_28 , utilizator 08:55, 20 Iunie 2008
Pentru inceput va voi spune ca cel mult ati putea fi obligat sa lasati o cale de acces, nu sa cedat celalalt teren primit in compensatie, daca ati primit un asemenea teren. Daca totusi vi s-a acordat acest teren ar fi util de stiut in baza caror documente vi s-a acordat. De asemenea ar fi util de stiut si daca dreptul dvs. de proprietate este intabulat si cu arata in schite terenul pe care l-ati intabulat. Oricum, cel care vinde un teren nu poate sa treca in actul de vanzare aceasta servitute decat daca rezulta dintr-un document. Cred ca lipsesc cateva informatii pentru ca imaginea sa fie completa.
- pentru terenul acordat in compensatie nu exista acte asa cum nu exista nici pentru cel cedat
- a fost o impunere a comisiei de la primarie deoarece proprietarul celuilalt teren s-a plans ca nu are pe unde intra
- terenul nu este intabulat
- la cumparare terenul avea o schita trecuta si in contract
- aceasta schita a fost modificata de primarie in urma acordarii acestei servituti dar asa cum am mentionat nu exista altceva in afara de aceasta schita modificata si in care este terenul asa cum arata acum
- am solicitat primariei un document care a stat la baza modificarii schitei si mi s-a raspuns ca nu exista nimic in afara de schita si ca nu au ce sa imi dea, nu am decat sa ma inteleg si cu noul proprietar la fel cu celalalt
- dar daca el nu vrea sa ne intelegem eu ce fac las si servitutea si dau si terenul care mi-a fost dat in schimb?
Va sugerez sa incheiati un acord cu noul propritear asa cum ati incheiat si cu vechiul,mergand la un mediator autorizat din localitatea dvs sau alta localitate invecinata unde exista un Birou de mediator.
Astfel evitati cheltuielile inutile si un lung proces costisitor.
Un tablou al mediatorilor autorizati gasiti pe www.[editat de admin].net la sectiunea Tabloul mediatorilor.
Succes
si daca noul proprietar nu vrea eu ce fac?
asta e problema mea, el vrea si terenul lui pe care eu l-am primit in compensatie, dar vrea si sa aiba drum de acces pentru ca legea ma obliga pe mine sa ii las acces dar pe el nu il obliga sa ma despagubeasca asa zice el
si daca noul proprietar nu vrea eu ce fac?
asta e problema mea, el vrea si terenul lui pe care eu l-am primit in compensatie, dar vrea si sa aiba drum de acces pentru ca legea ma obliga pe mine sa ii las acces dar pe el nu il obliga sa ma despagubeasca asa zice el

Alte discuții în legătură

Drum de servitute sau... escret76 escret76 Buna ziua! Am cumparat un teren pe care am ridicat o constructie cu aprobarea primariei, am intabulat-o, etc, iar ulterior cand am vrut sa bag gazele mi s-a ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan fãrã cale de acces (în schiþã era prevãzut un drum) mihai78 mihai78 AM TEREN EXTRAVILAN, DAR NU AM CALE DE ACCES Am cumpărat anul trecut de la tatăl meu un teren de 3,900 mp extravilan, fără cale de acces din stradă. ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)