sunt administrator si asociat unic al unui SRL din Timisoara infiintat in octombrie 2007 si care pana in decembrie 2010 nu a desfasurat nici un fel de activitate (depunand declaratiile fiscale la ANAF pe 0)…. in 3 martie 2011 am inregistrat la ORC decizia de dizolvare iar astazi am fost la ANAF pentru ridicarea certificatului fiscal necesar parcurgerii celei de a doua etape a lichidarii/radierii SRL-ului…. insa mi s-a spus de la ANAF ca nu primesc certificatul deoarece, cu toate ca am declaratiile pe 0, datorez statului impozitul forfetar din 2 mai 2009 ajungandu-se in prezent a fi vorba despre suma de 3117 ron. evident nu am de gand sa platesc aceasta suma pentru ca acest impozit forfetar mi se par ilegal instituit. cum este posibil sa datorez ceva ce nu am declarat? cum este posibil sa nu fiu somata in vreun fel sau altul pana la aceasta data ca datorez aceasta suma? cum mi s-a permis sa depun declaratiile pe 0 daca ele erau eronate? intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. intentionez sa las firma sa “moara” de la sine, in sensul ca nu voi mai merge nici la ORC, nici la ANAF… exista vreun articol de lege care sa stipuleze ca firma se va radia din oficiu din Registrul Comertului daca dupa o amunita perioada de timp (de exemplu 3 luni) de la inregistrarea deciziei de dizolvare, eu ca administrator nu starui in sensul lichidarii/radierii, adica nu mai intreprind nici o actiune in acest sens?... daca da, se va face aceasta radiere cu sau fara penalitati in ceea ce ma priveste?
2. fiind vorba de SRL, eu raspund in limita capitaului social (500 ron) … eu nu am bunuri pe numele meu… daca statul ma executa silit pentru impozitul forfetar si nu are de unde sa se indestuleze, ce se va intampla?.... va ramane pentru tot restul vietii mele aceasta mentiune in certificatul meu fiscal eliberat pe persoana fizica?
3. ce ma sfatuiti sa fac?....
va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturile pe care le astept cu nerabdare….
1.orice decizie de dizolvare, indiferent de motive, va fi comunicata anaf-ului de catre registrul comertului, in baza unui protocol incheiat intre cele doua parti, iar jurisii anaf vor depune opozitie in acest sens, dupa o consultare cu inspectorii de la administratia financiara competenta in administrarea contribuabilului.
2. chiar daca nu ati declarat impozitul minim prin formularul 100, sumele pot fi impuse din oficiu, in termen de 5 ani, incepand cu 1 ian a anului urmator celui in care se naste dreptul de creanta, dupa care titlul de creanta odata ajuns la scadenta devine titlu executoriu - > somatie
3. daca nu platiti datora, firma neavand bunuri si nici activitate poate fi declarata insolvabila si se poate atrage raspunderea personala a dvs. ca si administrator, in baza art. 27 din codul de procedura fiscala, iar fapta se va inscrie in cazierul fiscal
4. motivul atragerii raspunderii, litera d) - ) administratorii sau orice alte persoane care, cu reacredinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la
scadenţă a obligaţiilor fiscale
5. dvs. hotarati ce veri face, eu doar v-am expus cateva idei
multumesc mult pentru raspuns si pentru prezentarea riscurilor! am sa ma judec cu statul roman in acest caz! banuiesc ca pe durata procesului se suspenda orice posibilitate de penalizare a mea ca administrator si/su asociat unic cat si procedura de dizolvare.... multumesc mutl inca o data!!!