Cine elaboreaza in general normele metodologice ale unei legi ?
O lege este valabila fara norme metodologice?
Unde gasesc mai in detaliu legatura dintre lege si normele ei de aplicare?
Va multumesc
Pun aceste intrebari deoarece mi se pare strigator la cer ce se intimpla!!!
Ni se stabilesc drepturile la pensie deci la supravietuire ,dupa o lege a caror norme metodologice apar dupa aproape 3 luni de la data intraii in vigoare a acesteia iar aplicatia informatica nu functioneaza corect nici dupa 3 luni.
Concret :
Mi s-a emis decizie de respingere a dosarului de pensie dupa 4 luni de la data depunerii cererii.Cerea si dosarul l-am depus in baza legii 49/2010 si 19/2000 cu drept de deschidere a dreptului la pensie la data de 01.01.2011.Pt ca am facut rau ca m-am nascut cu o zi mai devreme suport consecintele.
Sunt convinsa ca nu sunt singura in aceasta situatie
Ce neam de oameni suntem noi majoritatea romanilor de ne lasam calcati in picioare de o mina de guvernanti pe care in timpenia noastra i-am ales(in lipsa de altceva caci oamenii de calitate nu se baga introaca porcilor)???????
In general o lege intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei. Deci Legea nr. 263/2010 a produs efecte de la data de 1 ianurie 2011, data intrarii ei in vigoare.
Normele metodologice au fost elaborate de CNPP in temeiul art. 183 din Legea nr. 263/2010 si au fost aprobate prin HG nr. 257/2011. Hotararea de Guvern a fost emisa pe baza si in executarea legii (art. 108 Constitutie).
Va inteleg supararea dar nu vad legatura intre situatia dvs. si HG nr. 257/2011. Chiar daca HG nr. 257/2011 era publicata in MO imediat dupa publicarea Legii nr. 263/2010, dvs. tot nu ati fi indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la 1 ianuarie 2011.
Inainte de a va supara si pe mine, va rog sa va reamintiti ca Legea nr. 263/2010 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedinte.
Sunt intradevar foarte suparata dar supararea mai si trece.
Ce ma deranjeaza cu adevarat este felul in care suntem tratati.
Am studiat un pic de demografie si am inteles ca intr-o societate nu conteaza individul ci intregul. adica intreaga societate.Ok. Ma intreb daca faptul ca 80 % din acest intreg este sacrificat prin insolenta a 1% din acelasi intreg aceasta mai este o societate normala.
Ma interesau chestii de principiu
repet intrebarea
o lege este valabila fara norme metodologice adica ea isi poate produce efectul si fara acestea?
in cazul particular a legii 263/2010 aceasta a avut efect fara norme metodologice timp de 87 de zile.
Legiuitorul a fost foarte grabit sa o puna in aplicare fara a avea baza tehnico materiala gata caci nici in prezent sistemul informatic nu functioneaza la capacitate(pentru grupa 1 de munca),iar in toate proiectele Legii unitare a pensiilor exista un art care spunea ca "Prezenta lege intra in vigoare la 6 luni dupa publicarea in MO)Culmea ca de pe situl Ministerului Muncii ,acest proiect a disparut
Nu sunt suparat pe cei care ne mai raspund la intrebari , ar fi culmea ,in loc sa multumesc sa mai fac si scandal.
Caut pur si simplu o portita cit de mica pt a-mi face dreptate.Pt. ca ma simt nedreptatita.Trebuie sa fac contestatie si abia dupa ce primesc raspunsul care va fi bineinteles negativ o sa incerc sa merg in instanta
Va multumesc mult
Dar v-am spus, in mesajul anterior, ca Legea nr. 263/2010 a produs efecte de la data intrarii ei in vigoare si nici n-ar putea fi altfel. Inexistenta normelor si, de fapt, a aplicatiei informatice de determinare a punctajului mediu anual a avut ca efect emiterea cu intarziere a deciziilor de pensie, atat.
Este adevarat, un act normativ de importanta Legii nr. 263/2010 nu trebuia sa se plimbe intre Parlament si Presedintie atata timp si sa intre in vigoare la zece zile dupa publicarea lui in Monitorul Oficial. Dar acesta nu este un argument in instanta si nu stiu ce motive ati putea invoca in contestatie. Eu nu vad niciun motiv de netemeinicie si nelegalitate a deciziei de pensie.
Va multumesc ca mi-ati raspuns
Faptul ca deciziile au fost emise cu intirziere in unele cazuri nu au ramas fara consecinte .Au fost persoane care dupa depunerea dosarului au decedat iar familia nu a beneficiat nici macar de ajutorul de inmormintare la timpul necesar, au fost persoane care au ramas fara o sursa de venit pentru un interval bun de timp, au fost persoane care au pierdut ajutorul de somaj, au fost persoane care sau imbonlavit sau au facut socuri nervoase.
E drept legea 263 nu trebuia sa se plimpe intre presedinte si parlament ci trebuia sa fie votata si aprobata intr-un mod decent fara suspiciuni de frauda.
Parerea mea este ca totusi acest guvern are planul ascuns de a mai diminua pe cale naturala fortata numarul de pensionari pt ca acesti sunt la virsta in care atacul de cord si atacul cerebral este in mare voga.Dar ce se va intimpla daca vor fi numai atacuri cerebrale urmate numai de paralizii si fara prea multe decese? sau pentru aceste cazuri a fost prevazuta reforma sanitara cu transformarea spitalelor in azile de batrini?