avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Directia Generala de Asistenta si Protectie a Copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Directia Generala de Asistenta si Protectie a Copilului

Sunt in proces cu tatal biologic al copilului meu in varsta de 4 ani. Copilul nu a locuit niciodata cu acesta.
Exista un program temporar de vizita pana la finalizarea procesului de fond. Din pacate, nu s-a creat intre cei doi o legatura afectiva,copilul refuzand deseori sa plece cu acesta.
Nu doresc sa ingradesc dreptului tatalui biologic de a avea legaturi cu minorul, insa as dori sprijinul unor psihologi specializati in astfel de probleme, pentru ca nu inteleg de ce copilul la vederea acestuia incepe sa planga si refuza sa iasa din casa. Am incercat sa-l intreb pe copil, spune ca nu-i place, ca-l strange de maini (tatal este o fire impulsiva, colerica, si a mai plesnit copilul si in prezenta mea), dar doresc o evaluare de specialitate, pentru a actiona in consecinta, asa cu este mai bine pentru copil.

As dori sa stiu ce demersuri pot face si unde.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 14:42, 9 Aprilie 2011
cereti o ancheta sociala la DGAPC de la domiciliul actual al copilului. daca exista un litigiu in curs de solutionare privind incredintarea minorului, o solicitati (de altfel este obligatorie) in cadrul acestuia.

insa punet in vedere instantei refuzul minorului de a sta cu tatal sau si cereti eventual audierea sa de catre instanta, in sedinta secreta sau camera de consiliu. daca judecatorul are copii, va intelege despre ce este vorba.
Multumesc pentru raspuns.
Voi face cateva precizari: copilul nu a fost recunoscut, nu are pe certificat numele tatalui. Acesta m-a dat in judecata dupa varsta de 3 ani a copilului, eu fiind parata in acest proces. Abia acum cere stabilirea paternitatii, schimbarea numelui copilului si un program largit de vizita la domiciliul sau (o luna vara, o saptamana primavara, de sarbatori, de ziua copilului, etc.). Am propus un program de vizita temporar pana la finalizarea acestui proces, de 4 ore sambata si duminica, din doua in doua saptamani, pentru ca minorul sa-l cunoasta si sa se obisnuiasca cu el. Intr-un an de zile de cand dureaza procesul de fond, nu a dus decat de doua ori minorul in apartamentul sau, iar de vreo doua luni ma confrunt cu situatia de mai sus: minorul plange si nu vrea sa plece singur cu el. Am fost chiar chemata de catre tata sa ma duc dupa ei sa iau copilul care plangea dupa mine.
In cadrul procesului, probabil datorita unei 'antipatii feminine", judecatoarea m-a apostrofat ca insist asupra unei pensii alimentare decente insa de faptul ca minorul prezinta aceste retineri..nimic. Un copil de 4 ani nu poate fi audiat din cate stiu.
Nu stiam ca pot cere in cadrul procesului acesta ancheta la DGAPC (s-a facut la domiciliile fiecaruia ancheta sociala de catre autoritatea tutelara, existand rapoartele la dosar), dar eu vreau sa aflu de ce copilul are acest comportament, nu pentru a interzice tatalui sa-l mai vada, ci pentru a incerca macar sa rezolv problema cat mai bine pentru copil, caci acesta este interesul meu major.
Avocatul m-a sfatuit sa ma adresez DGAPC, dar nu mi-a spus ca putem solicita acest lucru in cadrul procesului, care este cam pe sfarsite, eu trebuind sa ma gandesc la o propunere de program, dar avand aceasta problema nu stiu care ar fi varianta cea mai buna pentru copil.
Multumesc.
daca s-au facut anchetele atunci nu mai puteti cere alta.
cereti instantei o expertiza psihologica a minorului, poate ca in fata unui specialist in psihologie pediatrica veti afla mai multe.

este si interesul instantei de judecata sa afle aceste lucruri ptr a decide asupra programului de vizitare. mai ales ca interesul minorului este cel care prevaleaza.

discutati cu avocatul dvs aceste aspecte.
Daca doriti sa aflati cu adevarat ce se intampla cu copilul (si nu doar sa va folositi de acest aspect in instanta), puteti merge la orice cabinet psihologic sa ii faceti o evaluare. Nu cred ca trebuie sa asteptati ca instanta sa dispuna evaluarea psihologica a minorului.
Acest lucru s-a intamplat in ultima luna, in cadrul ultimelor doua weekend-uri de vizita, evident ca nu as fi asteptat altfel.
In alta ordine de idei, avocatul m-a sfatuit sa ma adresez DGAPC, pentru ca s-a gandit ca nu ma aflu in situatia de a-mi permite sa platesc consultatii psihologice, care nu sunt tocmai ieftine, insa voi face acest sacrificiu. Evident, pentru copilul sau orice parinte poate face sacrificii. Eu nu zic ca tatal ii face ceva neaparat, dar stiu ca ceva se intampla cu minorul, altfel un copil sociabil si foarte comunicativ.
Multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare psihologica minor luizaluize luizaluize In ce conditii pot cere evaluarea psihologica a unui copil ,dar a tatalui sau? mentionez ca sunt mama copilului iar tatal sau nu doreste sa-mi aduca copilul ... (vezi toată discuția)
Tata doar in acte steriel steriel Vreau sa va prezint si eu o situatie delicata pentru mine. Dupa 15 de trait in concubinaj cu un X a rezultat un copil care acum are varsta de 8 ani. Din ... (vezi toată discuția)
Custodie copil drepturi de vizita cristinan1985 cristinan1985 Buna ziua, Am aflat ca tatal copilului mi-a deschis proces ptr schimbarea programului de vizita, si si-a angajat un avocat ptr a-l reprezenta. Relatia cu ... (vezi toată discuția)