avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - cum/unde/ce e de facut??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - cum/unde/ce e de facut??

Buna seara,

Urmeaza sa trec printr-un proces de divort si am ff multe intrebari:

1. ce fel de probe sunt acceptate in instanta pentru a dovedi adulterul sotului.

2.cum se face partajul unui apartament dobandit de mine inainte de casatorie cu credit insa achitat dupa ce ne-am casatorit? ma poate da afara din apartament cu copiii daca el nu figureaza pe contract? ma poate obliga sa-i platesc o suma de bani din apartament daca nu am cum s-o platesc? cum se calculeaza pretul - cum a fost achizitionat sau la pretul pietei?

3. daca eu vreau sa ne intelegem pe cale amiabila pt a imparti bunurile si fostul sot doreste partaj, cine il plateste si cum se calculeaza acest partaj?

4. daca am martori ca sotul si-a neglijat cei doi copii (in situatii critice refuza transportul copiilor la spital, nu se implica in cresterea si educarea lor), ce as putea sa fac - este posibila decaderea acestuia din drepturi?

5. unde anume trebuie sa ma duc pentru a depune actiunea de divort si in ideea in care va fi un divort ff urat, in ce moment ar trebui sa ma sfatuiesc cu un avocat si sa angajez unul?

6. este foarte posibil ca sotul sa devina violent, sa imi puna in pericol viata - cum as putea sa previn acest lucru, noi avand domiciliu in acelasi apartament?

7. ce ar putea face sotul/cum ar putea incerca sa obtina custodia copiilor, la ce anume sa fiu atenta?

8. daca sotul este platit pe baza de contract, si are mai multe venituri din diferite surse, cum se va calcula pensia alimentara?

9. cum se stabileste timpul pt vizite - cine/cum decide asta?

10. in momentul in care este adulterul dovedit, sotul mai poate invoca si alte motive pt divort?

11. daca eu am venitul mai mic decat al sotului dar primesc sprijin de la rude, lunar o anumita suma de bani, se poate considera ca imi permit sa imi cresc copiii? in ce masura conteaza cat castiga mama ?

Mai as avea o gramada, deocamdata incerc sa trec peste problemele afective, socul copiilor si sa vad ce este de facut.
In ideea in care imi mai amintesc cate ceva voi scrie. V-as fi recunoscatoare daca veti mai avea sugestii.

O seara buna,

Deea
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2008
deea245, utilizator
Cel mai recent răspuns: tatu tudor 2007 , utilizator 09:02, 18 Iunie 2008
Sunt multe nedumeriri si temeri a caror rezolvare nu o puteti gasi aici. In opinia mea, cred ca acum e momentul ca sa gasiti un avocat care sa va indrume pas cu pas asupra a ceea ce aveti de facut.
In primul rand, va trebui sa vorbiti cu sotul dvs. asupra divortului; daca relatia dvs. nu mai poate continua, e bine sa gasiti forma cea mai simpla de a divorta si anume, aceea a desfacerii casatoriei din culpa comuna, instanta va da o hotarare fara sa o motiveze si fara sa incrimineze pe nimeni.
Apoi, trebuie sa va decideti asupra copiilor si sa gasiti cea mai optima cale pentru cresterea lor, nu sa ii folositi pentru a plati unul altuia polite adunate datorate in definitiv, esuarii relatiei dvs.
Partajul il puteti solutiona printr-o actiune separata ulterior. Apartamentul este bunul dvs. obtinut inainte de casatorie, daca copii vor ramine la dvs. cum se admite in cele mai multe cazuri, nu are cum sa va dea afara de acolo. Si aici e de preferat sa gasiti o cale de comunicare si sa impartiti tot ce ati adunat in comun printr-o tranzactie.
Avocatii va pot ajuta, insa daca se incepe lupta atat in ceea ce priveste divortul cat si partajul, la finalul luptei veti constata ca ati cheltuit f. mult, timp, bani, liniste, sanatate, etc. si indiferent de rezultat, nu veti fi mai fericita.
Cu intrebarile astea ne-ati plimbat prin aproate intreg Tratatul de Dreptul familiei. este bine ca aveti o gandire organizata si ganditi la modul concret, dorind sa stiti ce aveti de facut si sa detineti controlul, indiferent de situatie...

Cel mai bine este sa consultati un avocat care sa va asiste pe toata perioada asta dificila prin care treceti...
Din pacate, m-am hotarat singura sa pun capat acestei casnicii dupa ce timp de un an si ceva am cautat o cale de comunicare. Din pacate aceasta nu exista. Orice discutie se termina cu - ii spun judecatorului ce am de spus nu tie.
Problema principala pe care vreau sa o rezolv acum este dovedirea adulterului si chiar ma intereseaza ce fel de probe sunt acceptate in instanta.
Iarasi am fost amenintata ca va face tot posibilul ca sa dea o pensie alimentara cat mai mica desi veniturile lui sunt de cateva ori mai mari decat ale mele si efectiv nu m-as putea descurca cu salariul meu nici macar pt cheltuielile lunare de intretinere ale casei.
Iar apartamentul, desi este pe numele meu, este achitat aproape 2/3 din bani comuni.
Am fost amenintata ca se va razbuna si va face tot posibilul sa fie rau si urat, iar copiilor li s-a spus ca nu vor mai avea tata din vina mea, desi eu am incercat sa vorbesc cu el si sa-l rog sa nu mai faca acest lucru in prezenta lor.
Tot ce vreau acum este sa termin cat mai repede si sa ramanem linistiti.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2008
deea245, utilizator
Buna seara. Divortul in cazul dvs ar putea fi de 2 feluri: daca reusiti sa va intelegeti ( desi nu pare posibil), puteti opta pentru divortul din culpa comuna. In cazul (cel mai probabil) in care nu veti putea ajunge la un consens, puteti solicita desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului, motivand prin faptul ca este violent (cu dvs, cu copiii si poate chiar cu alte persoane), ca a avut relatii extraconjugale. Acestea le puteti proba cu martori, vecini, prieteni. Adulterul insa nu poate fi folosit decat ca proba pentru desfacerea casatoriei, el nemaiconstituind o infractiune. Veti solicita totodata si incredintarea minorilor, cu obligarea tatalui la plata pensiei alimentare in cuantum de 33 % din salariul sotului(daca desfasoara activitati pe baza de contract, indicatii instantei toate detaliile pe care le cunoasteti cu privire la acest aspect). Pentru incredintarea minorilor, veti face dovada tot cu martori. Daca acestia au peste 10 ani, vor fi audiati de instanta pentru a fi intrebati cu cine doresc sa ramana. In privinta programului de vizita, sotul trebuie sa il solicite instantei. Daca el nu solicita, dvs nu faceti nici o observatie. Dar o poate face ulterior, in cadrul unui alt dosar. Instanta este cea care decide in privinta dreptului de vizita, si puteti sa va opuneti tocmai pentru ca sotul are un caracter violent (puteti solicita sa vada copiii doar in prezenta dvs, prezenta sa nefiind benefica acestora; atentie insa, trebuie sa dovediti, nu este suficient sa afirmati). In cea mai mare parte a cazurilor, minorii sunt acordati mamei. Sunt rare cazurile cand se fac exceptii si exceptionale cand tatal este astfel cum il descrieti dvs pe sot. Cererea de divort se depune la judecatoria in a carei raza domiciliati, impreuna cu certificatul de casatorie in original si copii xerox dupa certificatele de nastere ale minorilor. Veti achita o taxa de timbru si veti atasa si un timbru judiciar cererii. Sotul se paote apara in orice modalitate, nu prea aveti cum sa il impiedicati. Ar fi bine sa introduceti o actiune separata cu caracter urgent, prin care sa solicitati ca sotul sa fie obligat sa paraseasca imobil pana la definitivarea divortului, aratand ca el constituie un real pericol pentru dvs si copii. Tinand cont de complexitatea cazului, ar fi de preferat sa fiti asistata de la inceput de un avocat. In privinta partajului, daca nu va intelegeti, puteti apela din nou la instanta, dar o puteti face si dupa finalizarea divortului. Costurile pentru expertiza probabil vor fi achitate atat de dvs cat si de sot. Va trebuie sa demonstrati ce bunuri sunt proprii si care sunt comune, in ce masura ati contribuit si cat apreciati ca v-ar reveni. Din nou cred ca veti avea nevoie de un avocat. Divortul daca ridica probleme, va dura cateva luni bune. Partajul probabil mult mai mult, un an, sau chiar mai mult, motiv pentru care v-am si sugerat sa va ocupati mai intai de divort si abia dupa finalizarea acestuia de partaj.
Va multumesc mult de tot pentru raspuns; acum stiu mult mai clar ce am de facut.

Alte discuții în legătură

Adulter gabriel-dorin gabriel-dorin sotia mea vrea sa divorteze si ma acuza de adulter,pe buna dreptate.va rog mult sa-mi spuneti ce atrage dupa sine acest motiv de divort?mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un avocat specializat indivorturi Ana_86 Ana_86 sunt dinPitesti , motivul divortuluieste adulterul pt ca nu e prima data , dar sigur vafi ultima.... detin dovezi listingul telefonic din contul nostru comun ... (vezi toată discuția)
Divort fără acord Vbnm Vbnm Pot divorta de sotul meu, chiar daca el nu e de acord, pe motivul ca a savarsit adulter? (vezi toată discuția)