avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor- valoarea lui daca traieste ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor- valoarea lui daca traieste un mostenitor

Buna ziua, numele meu este Carmen. As vrea sa stiu despre un certificat de mostenitor. Dupa moartea socrului meu, soacra a facut un (certificat de mostenitor) pe numele sotului meu,fratii acestuia dand semnatura ca nu au pretentii la nici un bun.A facut contract de intretinere si la acest act sunt si eu trecuta ca fiind sotia acestuia si am grija de ea.Ce drepturi as avea eu la un posibil divort?
Cel mai recent răspuns: icarmen0888 , utilizator 17:24, 9 Aprilie 2011
Este vorba de doua acte diferite :certificatul de mostenitor e unul, contractul de intretinere e celalalt.
Ceea ce dobandeste sotul in calitate de mostenitor, sunt bunuri proprii si nu se impart in caz de divort (art.31 C.fam. enumera printre bunurile proprii si pe cele mostenite).
Ceea ce dobandeste prin contractul de intretinere incheiat cu mama sa, este bun comun si face obiectul partajului in caz de divort. (se incadreaza la art.30 C.fam.)
intleg ca partea ei din imobil este pe contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere pentru ea. ..doar asa aveti dreptul la jumatate din partea ei . altfel , ca mostenire totul revine sotului ca bun propriu.
Dar cum imi pot cere eu drepturile daca eu am intretinut-o, timp 9 ani,iar acum el ar divorta?(multumesc frumos pt raspuns)
mai clar : sotul dumneavoastra are 3/8 din apartament pentru ca este mostenitor. Mama sa are 5/8 (cota sa din apartament, ca bun comun din casatorie + cota de mostenitor din jumatatea sotului). Acest 5/8 din apartament face obiectul contractului de intretinere si numai aceasta cota este una comuna cu dumneavoastra!
"Dar cum imi pot cere eu drepturile daca eu am intretinut-o, timp 9 ani,iar acum el ar divorta?(multumesc frumos pt raspuns)".
Care drepturi?
Faptul ca ati ingrijit-o a fost pentru dumneavoastra o obligatie morala, legea nu v-a obligat la aceasta intretinere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2011
Mihaela Enache, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor Adriana68 Adriana68 In urma decesului tatalui meu, trebuie sa facem succesiunea. As dori sa stiu cota parte, cat ii revine mamei si cat imi revine mie, unica fiica. In cazul in ... (vezi toată discuția)