In urma decesului tatalui meu, trebuie sa facem succesiunea. As dori sa stiu cota parte, cat ii revine mamei si cat imi revine mie, unica fiica.
In cazul in care ar putea aparea un divort de sotul meu, acesta ar putea beneficia de bunurile mostenite de mine in urma acestei succesiuni ?
Buna ziua,
1. Pentru bunurile realizate in comun de parinti:
mama va primi 5/8 din toate bunurile (jumatatea dansei si 1/4 dreptul de mostenire) si dumneavoastra 3/8.
2. Pentru bunurile strict realizate de tatal decedat:
mama 1/4 si dumneavoastra 3/4.
In caz de divort sotul nu are dreptul la bunurile dumneavoastra proprii (deci nici la cele mostenite).
Cota sotiei este de un sfert din mostenire, restul revine fiicei (dvoastra).
Bunurile mostenite sunt bunuri proprii, asa incat acestea nu intra in masa partajabila in cazul unui divort de sotul dvoastra.
Sotul ar putea avea drept asupra bunurilor mostenite de dvs si care reprezinta - conform legii - bunuri proprii, doar in situatia in care va va mostenii, nu si in cea a divortului (unde se impart doar bunurile comune).
Buna ziua. Dvs. in calitate de descendent al defunctului aveti dreptul la trei sferturi (3/4) din mostenire, iar cota succesorala a mamei Dvs, in calitate de sotie supravietuitoare, este de un sfert (1/4) din mostenire.
In situatia nefericita a desfacerii casatoriei, sotul Dvs. nu va putea pretinde niciun drept asupra averii mostenite de Dvs., intrucat, potrivit art. 340 lit.a) din Noul cod civil, bunurile dobandite prin mostenire legala sunt bunuri proprii ale sotului si nu bunuri comune ale sotilor.