avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotului supravietuitor asupra bunurilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotului supravietuitor asupra bunurilor proprii ale sotului decedat

Am inteles ca bunurile dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii in caz de divort dar nu si in caz de deces. Ce drepturi are sotul supravietuitor cu cei 4 copii ai sai din alta casatorie fata de copilul (din alta casatorie) si mama sotului decedat? multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:51, 26 Martie 2013
puteti sa expuneti un pic mai pe larg speta, va rog!
Rezerva succesorala a sotului supravietuitor este de jumatate din cota succesorala care, in absenta liberalitatilor sau dezmostenirilor , i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal.

In concurs cu descendentii defunctului, cota succesorala a sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire.

mama mea s-a recasatorit cu cineva care are 4 copii. bunurile ei dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii, am inteles. In caz de divort, raman tot proprii. Dar in cazul in care mama mea decedeaza? Ce drepturi au sotul supravietuitor cu copii sai in concurenta cu mine? multumesc.
In cazul decesului mamei dumneavoastra vor veni la mostenire sotul supravietuitor si copiii mamei, in acest caz dumneavoastra si alt frate, sora, de sange, sotul supravietuitor are dreptul la o cota de 1/4 din succesiune, restul impartindu-se intre copiii defunctei. Copiii actualului sot al mamei dumneavoastra, daca nu au fost infiati de catre mama dv, nu au calitate succesorala dupa mama dv, in consecinta nu vor mosteni nimic.
Stoica Ioana a scris:

Rezerva succesorala a sotului supravietuitor este de jumatate din cota succesorala care, in absenta liberalitatilor sau dezmostenirilor , i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal.

In concurs cu descendentii defunctului, cota succesorala a sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire.

scuze, dar ... a mostenit cineva ceva de rezerve succesorale? ... poate nu m-am prins eu :O

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mostenire Kiralyna Kiralyna Va rog sa imi dati un sfat privind drepturile de succesiune in cazul in care sotul detine o casa mostenita de la parintii sai, sotia are un copil dintr-o alta ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)