avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil - mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil - mostenire

Va rog sa imi dati un sfat privind drepturile de succesiune in cazul in care sotul detine o casa mostenita de la parintii sai, sotia are un copil dintr-o alta casatorie si impreuna au doi copii. In cazul decesului sotiei, copilul acesteia din alta casatorie poate avea drept de mostenire la casa sotului decedatei, el fiind in viata?
Cel mai recent răspuns: Kiralyna , utilizator 13:36, 13 Decembrie 2016
Bunurile dobandite prin mostenire legala (chiar daca in timpul casatoriei) sunt bunuri proprii, NU bunuri comune.
In cazul relatat de dvs., sotul este in viata, deci casa mostenita de sot nu intra in masa succesorala in urma sotiei decedate. Copilul din alta casatorie, al sotiei decedate, are drept la mostenire doar la masa succesorala a mamei (compusa din bunurile proprii ale acesteia si cota parte din bunurile comune din timpul casatoriei), alaturi de ceilalti doi copii si sotul supravietuitor.
Depinde de ordinea deceselor.


Dacă soția moare mai întâi, atunci niciunul dintre copii: nici ai ei (trei), nici ai lor (doi) și nici doar al ei (unu) nu vor moșteni ceva din această casa. Nu încă!
Toți cei trei copiii își vor moșteni mama. Numai că mama lor nu le poate lăsa ceea ce NU are. Casa aparține doar soțului ei (este bunul lui propriu, dobândit prin moștenire de la părinții lui) și această casă va intra în moștenirea lui, la vremea când va muri el. Deocamdată este viu.

Dacă soțul moare mai întâi, atunci o parte din casa acestuia ar putea să ajungă și la copilul soției sale. (depinde și de actele ce se vor face între vii).
Cum?
Soția își moșteneste soțul și primește un sfert din casă. Restul de 3 sferturi va fi moștenit de copiii decedatului (doi).
Iar mai departe, la moartea ei, toți copiii ei (trei) își vor moșteni mama. Prin urmare, acel sfert moștenit de ea (dacă va mai exista în patrimoniul ei, dacă nu a fost vândut, donat etc.) se va împărți la 3.

Câtă vreme nu a murit cel despre a cărui moștenire este vorba, cel mai deștept răspuns rămâne: depinde. Fiindcă „regulile” în acestă materie nu le face doar știința dreptului, ci și „tanti cu unealta agricolă”, care mai dă cu coasa și cum nu te aștepți.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2016
romascanu, moderator
Multumesc din suflet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte sot supravietuitor Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana se casatoreste iar in timpul casatoriei dobandeste o locuinta. Din casatorie rezulta 2 copii. Sotul decedeaza iar sotia ramasa in viata se ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte succesiunea în cazul unei familii cu un copil al ambilor soți și unul din căsătoria anterioară a unuia dintre ei? Chiriac Tiberiu Gabriel Chiriac Tiberiu Gabriel In cazul unei familii(casatorie legitima)unde sunt si doi copii(unul comun,unul din casatoria anterioara a sotiei)la decesul sotului cum se imparte masa ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)