avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte sot supravietuitor

O persoana se casatoreste iar in timpul casatoriei dobandeste o locuinta. Din casatorie rezulta 2 copii. Sotul decedeaza iar sotia ramasa in viata se recasatoreste fara a dezbate succesiunea dupa primul sot. Ulterior, dupa 15 ani de casatorie moare sotia si ramane in viata cel de-al 2-lea sot si cei 2 copii din prima casatorie. Din cea de-a doua casatorie nu au rezultat copii. Întrebare: Are dreptul cel de-al 2-lea sot supravietuitor sa mosteneasca si el o cota parte din locuinta pe care sotia sa a dobandit-o (cu primul sot) inainte de casatorie? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
Justitiarul711, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 11:55, 28 Iunie 2020
Va multumesc! Puteti sa-mi argumentati va rog? Multi (inclusiv notari) sunt de parere ca fiind bun dobandit inainte de casatorie sotul nu intra la stabilirea cotelor de mostenire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
Justitiarul711, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
este sot supravietuitor si are dreptul la o cota de mostenire in raport cu ce clasa de mostenitori vine la masa succesorala.
Legea face vorbire despre cota de mostenire a sotului supravietuitor.
Deci are si el o cota de mostenire... evident intinderea acesteia este f.mica in raport de intinderea ce le revine copiilor din prima casatorie.
p.s. cautati notari care stiu sa citeasca mai bine sau sa va lamureasca mai bine!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sotul isi mosteneste sotia, mai exact 1/4 din ce avea ea la data decesului ( in concurs cu copiii sai).. mai departe nu conteaza de unde avea, din ce surse provin acele bunuri.
Ce avea sotia ? avea si jumatate din locuinta ce a cumparat-o cu primul sot..

Soţul supravieţuitor
Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;




Detalii: [ link extern ]

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
Sotia nu a avut alte bunuri decat apartamentul dobandit cu primul sot. Sotul 2 locuieste in locuinta sotiei impreuna cu cei 2 copii ai sotiei din prima casatorie. A dorit sa deschida succesiunea pe considerentul ca are o cota parte din acest apartament dar Notarul sustine ca sotul nu are drept de mostenire deoarece este bun dobandit inainte de casatoria cu acesta. Omul, pe buna dreptate, este nedumerit intrucat locuieste acolo de 15 ani. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune superdorex superdorex Va salut, as dori sa stiu daca tatal meu decedeaza cum se imparte mostenirea?...mentionez ca mostenitori ar fi mama, eu si o sora! (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)