Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de serviciile ei deoarece e criza.Exista posibilitatea sa iasa in somaj? si daca da cum se calculeaza perioada cat primeste acest ajutor si eventual cum se calculeaza suma pe care ar urma sa o primeasca? Va multumesc.
Nu cred ca va referiti la concediu de maternitate,ci la concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani(asta pentru ca ati mentionat de fostul loc de munca,nu e chiar fost). Poate beneficia de somaj daca a avut in ultimele 24 luni ,anterioare nasterii copilului ,12 luni lucrate,faceti cerere de suspendare a concediului crestere copil,o sa mearga la munca pentru inca 20 zile lucratoare(o luna calendaristica),i se desfiinteaza postul cu art 65,daca e pe perioada nedeterminata ctr,sau 56,lit. j,daca e pe perioada determinata si poate beneficia de somaj.Perioada se calculeaza in funcie de vechime (ex: daca are vechime pana in 5 ani,beneficiaza de 9 luni somaj),iar suma e 75% din 500(valoarea de referinta)+procent de 5% din media veniturilor brute din ultimul an(poate fi si 7%,10% in fct de vechime). Dosarul trebuie depus la somaj in termen de 10 zile(nu 30),pentru a beneficia de continuitate(poate mai doriti un bebe si sa nu aveti perioada lipsa,de asemenea puteti trece din somaj in crestere bebita 2) Cu siguranta Dl. Tudor Valeriu va va detalia in litera legii.
1. In perioada de CCC sotia dvs. avea CIM suspendat, deci era tot salariata acelui angajator.
2. La revenirea din CCC inceteaza suspendarea CIM (se reactiveaza) si ea trebuie sa isi ia in primire postul din CIM.
3. Daca postul a fost desfiintat va fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si va putea beneficia de indemniozatie de somaj.
4. Daca va fi concediata cu art.65 din Codul muncii i se va acorda preaviz si la terminarea acestuia ii va inceta CIM.
5. La data concedierii angajatorul trebuie sa-i inmaneze decizia de concediere, carnetul de munca (adeverinta de vechime) si adeverinta tip pentru somaj.
6. Cele 12 luni din adeverinta tip pentru somaj sunt formate din lunile lucrate dupa CCC (inclusiv perioada de preaviz) si, in completare pana la 12 luni, se trec lunile lucrate inainte de a intra in CCC.
7. Din Legea 76/2002: Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Durata somaj
sykes
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Care va fi perioada in care voi beneficia de somaj in conditiile in care sunt angajata din martie 2007 la o firma? ... (vezi toată discuția)