avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare bani scolarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare bani scolarizare

In urma cu ceva timp mi-am dat demisia de la o firma. Am avut la aceasta firma un contract pe perioada nedeterminata cu un act adițional in care se specifica ca in urma plății unui curs voi sta la firma 3 ani, în caz contrar îmi vor retine suma perceputa pentru școlarizare. Școlarizarea mea a durat o săptămână și nu s-a făcut cu întreruperea muncii. Suma plătită a fost de aproximativ 800 RON. De când am terminat școala și pana am plecat de la firma a trecut un an fără 2 săptămâni.
Cum pot sa fac sa-mi recuperez bani pe care firma ia retinut?
Cel mai recent răspuns: ostaciuc , utilizator 11:00, 13 Aprilie 2011
Din pacate prin semnarea actului aditional v-ati asumat riscul ca, in cazul plecarii inainte de termenul stabilit firma sa-si recupereze aceste cheltuieli de scolarizare.
Aceste cheltuieli de scolarizare se recupereaza insa proportional cu perioada ramasa din cei 3 ani (cca 2/3 din suma avansata de firma pentru perfectionarea dumneavoastra).
Buna ziua,

In ceea ce priveste formarea profesionala, conform dispozitiilor Codului de munca roman, conditiile in care salariatul beneficiaza de instruire profesionala precum si perioada pentru care se obliga sa ramana in cadrul firmei fac obiectul unui act aditional la contractul individual de munca, incheiat inainte de inceperea cursului de formare a salariatului.
De asemenea, conform Codului de munca, este prevazut faptul ca pentru un salariat care urmeaza un curs de formare profesionala ale carui costuri sunt suportate de angajator, salariatul are obligatia sa ramana in cadrul firmei cel putin 3 ani dupa finalizarea instruirii profesionale doar daca durata acestei formari profesionale este de cel putin 60 de zile si implica o intrerupere a activitatii sale. Totusi, partile pot conveni asupra unei perioade mai mici, de mai putin de 3 ani in care salariatul se obliga sa ramana in cadrul firmei.
Daca durata formarii profesionale este inferioara perioadei de 60 de zile, Codul muncii nu face nicio referire, insa doctrina si jurisprudenta in materie prevad posibilitatea ca printr-un act aditional la contractul de munca (negociat intre parti), salariatul se angajeaza sa ramana in cadrul firmei pentru o perioada de mai putin de 3 ani, de regula 1 an.
In cazul in care salariatul doreste sa plece din firma inainte de perioada convenita, el va fi obligat sa plateasca angajatorului cheltuielile legate de formarea profesionala urmata, in mod proportional cu perioada restanta. »

In lumina acestor informatii pot cere restituirea sumei, cel putin in parte?
Buna ziua,

Daca chem in instanta societatea comerciala pentru a-mi recupera bani am sorti de izbanda?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Anulare conventie civila cu angajatorul Szikla Szikla Salutari Cum pot sa anulez o conventie civila intre mine si angajator , conventia sa incheiat pe tema de \"instruire profesionala\" si imi inpune sa nu imi ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)