avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anulare conventie civila cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anulare conventie civila cu angajatorul

Salutari
Cum pot sa anulez o conventie civila intre mine si angajator , conventia sa incheiat pe tema de "instruire profesionala" si imi inpune sa nu imi intrerup contractul de angajare prematur doar dupa 5 ani . in cazul intreruperi premature mi se inpune o plata de 10000 de euro cea ce ar trebui sa compenseze cheltuielile de "scolarizare" . Scolarizarea sa facut odata de catre angajator dar una care nu justifica suma pentru ca nu sa "investit " de angajator mai nimica , si adoua fiind sub "regim" de delegatie in germania . Dupa toate "instruirile" facute eu in fisa postului ca descrierea la job nu am pe acea din germania ci pe acea facuta la plezneala de catre angajator si statul de plata fiind evaluat la aceasi scolarizare . Eu teoretic cum vad situatia nu ocup nici in statul de plata si nici functia pe care ar trebui . Descrierea postului este cea ce a urmat dupa instruirea de plezneala si atributile sa-u adaugat dupa cea din germania .
Si ma intreb cum as putea sa anulez acest angajament sa pot sa imi schimb locul de munca , exista o portita sau o metoda cu ce as putea sa o scot la curat ? Pierd multe oportunitati de un job mai bun din cauza la aceasta situatie .
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2015
Szikla, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 7 Decembrie 2015
Despre ce conventie civila este vorba?
Pai este sub forma a unei anexe la cotractul individual de munca . Care imi inpune suma mentionata daca plec mai repede de 5 ani sau sa astept scurgerea timpului . ( daca am inteles bine intrebarea )
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2015
Szikla, utilizator
Nu prea aveti cum sa scapati de acea clauza , decat daca lucrati la acea societate perioada mentionat in actul aditional.

In caz contrar, veti fi obligat la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Codul Muncii
art.198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
arata cam sumbru , dar un coleg in care sa "investit" acesi suma si-a depus lichidarea si nu sa recuperat suma respectiva ( asa sa auzit nu stiu concret daca da sau nu ) avea aceasi conventie cu angajatorul aceasi clauze , dar nu pare a fi in situatia in care sa se judece cu angajatorul . Daca as putea afla concret si este exact cum se aude , dece sa facut acesta exceptie pentru el ?
La o astfel de intrebare nu va poate raspunde decat angajatorul .

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)