avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli incalzire abuzive din partea asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli incalzire abuzive din partea asociatiei de proprietari

Buna ziua,

-In factura de la intretinere am observat o rubrica suspecta “cheltuieli incalzire” care nu mi se par corecte avand in vedere ca eu sunt debransata de la CET din anul 2002 prin montarea de centrala termica . In urma debransarii vecina de la etajul 3 in anul urmator (2003) se plangea ca la dumneaei este frig din cauza ca eu nu faceam aerisirea la timp si atunci am cazut de comun acord sa coboram tevile la ea in casa si montarea de aeristoare pe cheltuiala mea tocmai pe seama evitarii conflictelor cu vecinii (a nu se crede ca nu voiam sa efectuez aerisirea si astfel putea s-o faca singura cand voia) .In concluzie in apartamentul meu nu mai este nici o teava de incalzire totate fiind coborate la vecina de la etajul 3 din anul 2003 , iar domnul presedinte de scara stia de aceste modificari.
-Problema care ma deranjeaza consta ca in urma reglemetarilor privind incalzirea la comun am fost inclusa si eu care nu mai beneficiez de nici un serviciu din partea CET Iasi,iar factura de la gaz fiind destul de consistenta (ultima in jur de 700 ron).Toate aceste cheltuieli au aparut fara o informare din partea asociatiei de propietari a locatarilor,persoana care i-a decizii pe scara este domnul presedinte. Va rog sa-mi spune-ti care sunt drepturile mele in cazul acestui conflict si ce demersuri trebuie sa intreprind.Am uitat sa specific ca eu stau la etajul 4 si este ultimul etaj.
Si a doua intrebare este corect ca pierderile de apa sa se plateasca pe persoana si nu pe apartament sau si aici s-a recurs la un abuz ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:09, 12 Aprilie 2011
Chiar daca sunteti debransata de la CET si aveti incalzire pe scari sau tevi care circula prin partile comune ale blocului trebuie sa platiti o suma de bani pentru incalzirea pe partile comune.
In ceea ce priveste apa, art. 34 din Norme, respectiv HG 1588/2007, unde se stabileste ca consumul de apa calda-rece se stabileste pe numar de persoane sau acolo unde exista contorizare individuala - functie de indexul de pe contor, pierderile de apa, pentru ca nu au o contorizare individuala, este corect sa se stabileasca tot pe numar de persoane, la fel ca la consumul de apa atunci cand nu exista contorizare.
@lupcris
Inainte de a intreba de drepturi, ar trebui sa intrebati de obligatii. Ele sunt legate unele de celelalte.
Iata ce spune HG.1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007:
- B. Obligatii (ale proprietarilor):
[...]
h) sa modifice instalatiile de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai in conditiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilitatii, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotari asupra efectuarii modificarii. In cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice si a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic mentionat;

Ati procedat asa? Adica, inainte de a taia teava din apartamentul dv. ati facut toate demersurile necesare? Aceasta lucrare are avizul furnizorului si asociatiei de proprietari?
Nu e suficient "sa stie presedintele de scara "!
Deci pe o obligatie de care nu v-ati achitat, nu puteti pretinde sa vi se respecte niste drepturi.

Pe de alta parte dv., chiar daca ati fi facut tot ce trebuie pentru a renunta la teava verticala nu ati fi obtinut avizul de lucrare, deci erati in situatia in care sunteti acum (dar cu teava in casa).

Pierderile de apa se repartizeaza dupa cum se stabileste in asociatia de proprietari. In unele asociatii se repartizeaza pe cota-parte indiviza, in altele proportional cu consumul, in altele dupa numarul de persoane, in altele dupa un algoritm amestecat.
Intrebati presedintele asociatiei daca exista un regulament de impartire a pierderilor in asociatia dv.
Faptul de a taia teava din apartamentul dv. numai cu avizul furnizorului si asociatiei de proprietari este de principiu. Pentru acest lucru pute-ti eventual sa fiti sanctionata de vreun organ de stat(eventual). Dar la repartizarea costurilor de incalzire intr-un condominiu trebuie sa se tina cont de faptul ca dv.nu a-ti beneficiat de caldura tevilor taiate pana in apartamentul in care locuiti.
Deaceea nu trebuie sa achitati niciodata acea caldura emanata de niste tevi care figureaza numai scriptic in apartamentul proprietate, nu achitati acea suma si asteptati sa fiti chemata in instanta unde pute-ti dovedi cu 2 martori situatia din teren.Angajati-va si 2 aparatori daca doriti , toate cheltuielile se vor deconta.
Repartizarea de costuri cu incalzirea pentru prop. care au CT se face conf. prev. Ordinului 343/2010 - se stie. Daca se stie, atunci sa nu se mai furnizeze informatii eronate unor useri care poate nici nu stiu de acest ordin. Apoi, daca lecturati cu atentie Normele, veti observa ca la calculul si repartizarea acestor costuri participa si alte elemente si, desigur, tevile interioare. Ei, in situatia ultimului nivel, de obicei acele tevi nu prea exista, ori este una singura care are rolul de legatura intre instalatia de incalzire a scarii si vasul de expansie care se gaseste de obicei la cota cea mai inalta a cladirii - in conditiile in care distributia agentului termic se face de jos in sus. In conditiile in care distributia ag. termic se face de sus in jos (la blocurile P+4 din as. noastra), aceste tevi sunt si la ultimul etaj pana la parter.
In sfarsit, doamna a explicat ca intr-adevar acele tevi nu mai exista, a explicat si de ce. In aceste conditii este absolut necesar ca as. prop. sa informeze firma care face calculele si rep. costurilor cu incalzirea despre aceasta situatie - care, de fapt ar trebui cunoscuta si reiese clar din acel inventar al tevilor si instalatiei de incalzire pe care toate firmele le-au cerut asociatiilor.
Nu vreau sa mai intind pelteaua, este adevarat ca apartamentelelor aflate in situatia descrisa, firma sa le repartizeze costuri mai mici (tinand cont de lipsa acelor tevi din casa), dar in rest... se merge ca la grupa mare.
Intotdeauna trebuie achitat numai ceea ce se consuma(ca regula generala) si ar fi culmea sa ajunga cineva sa achite caldura unor tevi care nu ajung in apartamentul sau.Faptul ca trebuie achitata caldura consumata in partile comune(uscatoare si casa scarii) daca exista este bineinteles subanteleasa.

Alte discuții în legătură

Plata cheltuielilor de intretinere pentru tevi cristeadan2000 cristeadan2000 Locuiesc la etajul 3 al unui bloc de 4 etaje si am centrala termica. Locatarii de deasupra mea (et 4) au si ei centrala termica. Tevile retelei de termoficare ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)
Subsolul e de vina? ContSters189595 ContSters189595 buna ziua suntem o asociatie formata din mai multe blocuri unan dintre scari avand repartioare. as dori sa stiu cum se imparte factura radet .ce ... (vezi toată discuția)