avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - MAI

in prezent sunt functionar public (politist) as dori sa stiu daca ma incadrez in vreun fel de pensie dupa urmatoarele date ;
-lucrez din 1983 - 1985 -civil
-1986 -1988militar in termen-
1988-1990 -sc. subofiteri politie
1990-2011 -politist si in prezent
am probleme medicale
as vrea sa stiu si variantele pensiei anticipate si de invaliditate, si daca beneficiez de plati conpensatorii pentru pensia de invaliditate conform noi legi
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:26, 15 Aprilie 2011
Va rog sa reveniti cu data nasterii dvs. si sa precizati mai exact perioadele. Ati scris numai anii, scrieti si lunile. Eventual precizati si daca au fost intreruperi intre perioade.
Colega are dreptate, trebuie sa veniti cu detaliile respective. Totusi o sa incerc sa aproximez.
Cred ca aveti varsta de aproximativ 47 ani, din cele expuse. Da, aveti 20 ani de cotizare efctiva in specialitate si beneficiati de reduceri, conform conditiilor de operativ... Cred ca depasiti si cei 30 ani de cotizare efectiva...Va incadrati pentru pensie, dar in anul 2011 nu se acorda aceste ajutoare conform legii de salarizare pentru anul 2011.

Da, puteti sa iesiti la pensie anticipat, ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară. Mai ales ca vor urma unele disponibilizari...
Veti beneficia si de salariile compensatorii, deoarece se prevede in legea de salarizare pentru anul 2011.

Studiati mai jos un EXTRAS.

"Art. 62. – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
B) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
Art. 63. – La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 64. – (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordareapensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensiepentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelorasimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu."
Sunt născut în data de 01.04.1953 , si sunt în câmpul muncii din data de 1970. 09.01, Nu am grupa. lucrez în industria ușoară. .
As-i dorii sa știu când pot ieșii în pensie anticipata, și dacă la acești ani lucrați care ar fii de aprox. 41 ani (câmpul muncii )se mai adaugă și armata?
Va multumesc anticipat .
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
ContSters190256, utilizator
Anticipat si anticipat partial la 60 de ani.Pentru anticipat,conditia de stagiu este de 43 de ani,fara stagiu asimilat(armata).Pentru anticipat partial,conditia de stagiu este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.La anticipat patial penalizarea este de 0,75% pe fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni de anticipare)penalizarea este de 45%.Armata este stagiu asimilat si intra in calcul,doar la limita de varsta(in cazul de fata 65 de ani).
Va multumesc pt. raspuns.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
ContSters190256, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare partial anticipata rosu gheorghe rosu gheorghe Cineva are vechime efectiva in carnetul de munca 34 ani si 4 luni. Implineste 60 de ani in august anul acesta. Intrebare: -poate fi pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)
Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)