Am realizat stagiul complet de cotizare, adica 35 de ani, din care in grupa a II de munca, inainte de 2001, am realizat 4 ani de munca. Intrebarea mea este: imi foloseste la ceva perioada lucrata in gr. a II de munca? si la ce foloseste? Multumesc!
Perioada lucrata in grupa superioara de munca confera urmatoarele drepturi:
• majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca;
• reducerea varstei standard de pensionare, proportional cu perioada lucrata in aceste conditii.
Astfel, pentru cei 4 ani lucrati in grupa a II a de munca beneficiati de un spor la stagiul de cotizare de 1 an.
In cazul persoanelor care au desfasurat activitate incadrata in conditii deosebite de munca (fosta grupa a II a de munca), varsta standard de pensionare se reduce proportional cu numarul anilor lucrati in aceste conditii. Stagiul minim de cotizare efectiv realizat in conditii deosebite de munca pentru care se acorda reducerea varstei standard de pensionare este de cel putin 6 ani.
Avand in vedere faptul ca dvs. ati lucrat in aceste conditii doar 4 ani, va informam ca varsta standard de pensionare nu se reduce, astfel incat veti putea solicita pensia pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare.
08-05-2012 16:03
Sursa:
[ link extern ]
Potrivit legii,se acorda perioada suplimetara(3 sau 6 luni la 1 an,)daca s-au lucrat cel putin 5 ani,intro grupa superioara de munca.
In raspunsul anterior,m-am bazat pe raspunsul CNPP.