avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - MAI

in prezent sunt functionar public (politist) as dori sa stiu daca ma incadrez in vreun fel de pensie dupa urmatoarele date ;
-lucrez din 1983 - 1985 -civil
-1986 -1988militar in termen-
1988-1990 -sc. subofiteri politie
1990-2011 -politist si in prezent
am probleme medicale
as vrea sa stiu si variantele pensiei anticipate si de invaliditate, si daca beneficiez de plati conpensatorii pentru pensia de invaliditate conform noi legi
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:26, 15 Aprilie 2011
spria a scris:
983-1986 strungar cred grupa ll- civil

Nu exista "cred" in privinta activitatii lucrate in grupe de munca. Fie ati lucrat in grupa de munca, fie nu! Daca ati lucrat in grupa de munca, trebuie sa existe mentiune in carnetul de munca.

spria a scris:
politie:
1990-august-1994-decembrie -arest transfer-grupa l
1994-ianuarie-1995 decembrie evidenta circulatie judet (politist)-grupa ll
1996ianuarie-2003decembrie-evidenta populatiei (politist)-grupa ll
2004ianuarie-2006decembrie-ofiter serviciu grupa l
2006ianuarie - 2011-prezent-ordine publica grupa l

Aici scrieti de grupe de munca, in mesajul privat ati scris ca ati lucrat in conditii deosebite si in conditii speciale. Intre activitatea lucrata in grupe de munca si cea lucrata in conditii deosebite sau speciale nu se pune semnul egalitatii.

Perioadele lucrate in grupe de munca si / sau in conditii deosebite sau speciale de munca reduc varsta la care puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, nu si varstele la care puteti beneficia de alte categorii de pensie.

Pentru ca nu mi-e clar in ce conditii ati lucrat, va raspund ca, orientativ, varsta standard de pensionare se va reduce cu o perioada cuprinsa intre minim 4 ani si 6 luni si maxim 10 ani. Daca veti clarifica activitatea lucrata, voi preciza exact reducerea varstei standard de pensionare. Repet, este vorba despre reducerea varstei standard de pensionare numai pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

spria a scris:
inca o specificatie ,daca aleg pensie anticipata , sau partial nu stiu unde m-aqs incadra , invaliditate (as alege din pct de vedere financia deoarece am banci) care ar fii mai rentabila , nu stiu cu cit as fii penalizat , si citi ani de penalizare as primi,ani ramasi dupe ce se scade si cistigul de grupa pina la pensionare ? sau ani ramasi pina la virsta standard adica virsta de 58

Nu puteti alege o categorie de pensie, puteti beneficia de o categorie de pensie numai daca indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010. Pentru pensie anticipata partiala sau pensie anticipata trebuie sa aveti varsta de 53 de ani, conditie pe care o indepliniti peste 7 ani. Procentul de diminuare nu are legatura cu "castigul de grupa".

Anul acesta nu puteti beneficia decat de pensie de invaliditate, dar nu pentru ca "alegeti" asta, ci numai daca veti fi incadrat in grad de invaliditate de catre comisia medico-militara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare partial anticipata rosu gheorghe rosu gheorghe Cineva are vechime efectiva in carnetul de munca 34 ani si 4 luni. Implineste 60 de ani in august anul acesta. Intrebare: -poate fi pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)
Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)