avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa perioada determinata?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa perioada determinata?

Buna ziua...am două intrebări referitor la somaj si anume:
1. momentan ma aflu in concediu crestere copil pana in iunie 2011, daca ma angajez pe o perioada determinata(nu de proba) pentru 6 luni si renunt la concediu voi putea beneficia de somaj la expirarea celor 6 luni in eventualitatea ca nu-mi gasesc alt loc de munca?
2. dar daca firma la care am lucrat inainte de a intra in concediu crestere copil a fost vanduta altui patron si acesta nu ma vrea ca angajat (eventual desfinţează postul, nici nu stiu daca stie ca are un angajat in concediu) pot beneficia de somaj....poate stiti vreo lege care reglementează problema asta :(
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: anamariamagdici , utilizator 16:19, 10 Aprilie 2011
Buna ziua !
Legea 76/2002, actualizata este cea care reglementeaza acordarea indemnizatiei de somaj . In masura in care aveti stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni iar incetarea CIM s-a efectuat din motive neimputabile dvs. , puteti beneficia de indemnizatie de somaj .
1. Pe perioada cat ati fost in CCC dvs. erati tot salariata acelei firme numai ca aveati CIM suspendat.
2. La terminarea CCC faceti cerere catre angajator (indiferent daca patronul este altul, la serv. Resurse umane exista CIM al dvs.) prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. Daca postul nu a fost desfiintat este obligat, conform CIM, sa se conformeze prevederilor acestuia si sa va reluati activitatea pe acelasi post (daca nu face asta sesizati ITM pentru nerespectarea prevederilor din CIM).
4. Daca postul dvs. a fost desfiintat atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj (v. Legea 76/2002).
5. Va recomand sa stati in CCC pana se termina acesta.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult pentru raspuns .
adrianmarin a scris:

Buna ziua !
Legea 76/2002, actualizata este cea care reglementeaza acordarea indemnizatiei de somaj . In masura in care aveti stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni iar incetarea CIM s-a efectuat din motive neimputabile dvs. , puteti beneficia de indemnizatie de somaj .

e referitor la prima intrebare?
eu sunt in concediu crestere copil din 2007 adica am nascut doi copii am trecut din concediu in concediu mi se iau in calcul lunile anterioare lui 2007?
iar daca renunt acum si lucrez pe un post pe perioada determinata de 6 luni mi se va calcula din brutul celor 6 luni+6 luni anterioare lui 2007?
1. Conform Legii 76/2002 la stabilirea perioadei de 24 de luni nu se ia în calcul
perioada de suspendare a raporturilor de munca, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.
2. In cazul dvs. cele 12 luni necesare pentru calculul indemnizatiei de somaj sunt formate din lunile lucrate dupa CCC si (pana la 12) lunile lucrate inainte de CCC.
3. Puteti renunta acum la CCC si sa lucrati in alta parte 6 luni dar pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa incetati CIM si la actualul angajator unde aveti CIM suspendat pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Drept indemnizatie somaj, dupa concediul de crestere al copilului Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Situatia este urmatoarea: -la sfarsitul lunii mai se termina cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului, -pe perioada acestui concediu ... (vezi toată discuția)
Respingere somaj veronicad veronicad In anul 2007 am lucrat pe perioada determinata de 3ani (avand o vechime totala pe cartea de munca de 13 ani, neintrerupta). DIn momentul incetarii contractului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil iliba iliba As avea si eu o intrebare. Lucrez in invatamantul superior ca si asistent univ(nu sunt doctorand) Sunt insarcinata in 9 saptamani. Conform legii educatiei ... (vezi toată discuția)