As avea si eu o intrebare. Lucrez in invatamantul superior ca si asistent univ(nu sunt doctorand) Sunt insarcinata in 9 saptamani. Conform legii educatiei nr./2011 contractul de munca ar trebui sa inceteze de drept de la 1 februarie 2015. In situatia aceasta au dreptul sa mi incheie contractul de munca....nu .i am instiintat scris (doar verbal) ca sunt insarcinata.Ei spun ca nu au ce sa faca....asta este legea educatiei. Ce as putea sa fac in situatia data? Eu vreau sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului.
1. - In cazul in care contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept (conf. art.56(1), lit.i) din Codul muncii) atunci puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
- CIM pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat indiferent de situatia in care va aflati la acea data.
2. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Multumesc frumos pentru raspuns! In concluzie, sa inteleg ca nu are rost sa mai fac instiintarea scrisa catre angajator ca sunt insarcinata....caci oricum contractul individual de munca va inceta de drept la 1 februarie 2015. Eu voi avea atunci 5 luni de sarcina. Sunteti sigur ca ei ma vor pune in somaj automat....chair daca CIM va inceta din vina mea....ca nu sunt doctorand sau doctor la acea data conform legii educatiei nr1/2011.Sau as putea,in termen de cat timp ....ca sa nu am intrerupere in acest caz pana nasc, in iunie, sa mi pun cartea de munca la o societate ca sa mi platesc eu darile carte stat ca sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului?Sau ar trebui sa mi trimita ei inainte instiintare cu cateva zile inainte ca imi va inceta contractul de munca incepand cu 1 februarie 2015? Eu cum sa procedez sa mi platesc darile in continuare in luna februarie daca ei nu mi trimit actele in timp record`? Cum as putea sa figurez automat angajata la alta societate? As putea sa fac lucrul asta dinainte....in ianuarie...?
1. - Este bine sa anuntati pe angajator, in scris, ca sunteti gravida si sa anexati o adeverinta in acest sens de la medicul de familie sau medicul curant ginecolog.
- In acest fel angajatorul nu mai are posibilitatea sa va inceteze CIM pana la data expirarii lui (daca il va bate acest gand).
2. - CIM nu poate inceta din vina dvs. ci el inceteaza la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat (art.56(1), lit.i) din Codul muncii).
- In aceasta situatie veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj (adica 12 luni in care ati avut salariu).
- Nu angajatorul va trimite la somaj, el numai inceteaza CIM iar dvs., daca indepliniti conditiile legale, veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. - Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestor venituri (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
4. - Angajatorul nu mai trebuie sa va instiinteze deoarece dvs. stiati cand ati semnat CIM ca el expira pe 1 februarie 2015.
- Va poate instiinta numai daca vrea sa prelungeasca CIM.
5. - Daca doriti sa va angajati la alt angajator o puteti face oricand inainte de a inceta actualul CIM.
- Codul muncii permite sa aveti mai multe CIM in acelasi timp.