avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respingere Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respingere Somaj

In anul 2007 am lucrat pe perioada determinata de 3ani (avand o vechime totala pe cartea de munca de 13 ani, neintrerupta). DIn momentul incetarii contractului de munca pana cand am nascut au trecut 3 luni si am beneficiat de concediu prenatal platit de casa de asigurari ( 85% din salariul avut), ulterior am avut indemnizatia de crestere copil(2 ani). Expirand aceasta perioada am depus cerere pentru somaj care a fost respinsa pe motivul "LIPSA STAGIU, CF .L. 76/2002.AER.34(1)LIT.A".
Am citit legea pe internet dar nu m-am dumirit care este motivul exact pentru care mi-a fost refuzata cererea pentru somaj.
Astept raspuns, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: veronicad , utilizator 14:05, 1 Februarie 2010
Pentru a beneficia de somaj, incetarea raportului de munca trebuie facuta in temeiul unuia din urmatoarele articole: art. 31 alin.4 ind.1, 56 lit. e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 68, art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul munci
aveati nevoie de o decizie de incetare a c.i.m. data de angajator... sa o depuneti la dosar !
Situaţiile in care puteţi beneficia de ajutorul de şomaj:

• dacă vi s-a încheiat contractul de muncă din motive neimputabile;
• dacă a expirat contractul pentru care aţi fost ales şi nu aţi fost încadrat în muncă înainte de asta;
• dacă a expirat durata pentru care aţi fost angajaţi pe bază de contract (în cazul militarilor);
• dacă aţi încetat raportul de muncă în calitate de colaborator, la iniţiativa angajatorului;
• dacă aţi încheiat un contract de asigurare pentru şomaj;
• în cazul în care v-aţi pensionat pentru invaliditate, iar când v-aţi însănătoşit nu aţi mai găsit de lucru;
• dacă raporturile de muncă au fost suspendate, conform legii, şi apoi încheiate;
• în situaţia în care v-aţi întors la lucru după încetarea concediului plătit pentru creşterea copilului, iar angajatorul îşi încetase definitiv activitatea;
• dacă aveţi minimum 16 ani, sunteţi absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap şi în 60 de zile de la absolvire, nu aţi reuşit să vă angajaţi conform pregătirii profesionale.

Din cate reiese din postarea dvs contractul de munca a incetat inainte cu 3 luni de data nasterii , important de stiut in ce temei a fost incheiat contractul de munca .Nu se acorda ajutor de somaj daca contractul se desface ca urmare a:
1. demisiei dvs
2. incetarii contractului de munca prin acordul partilor
3. prin concediere disciplinara.

In consecinta, numai desfacerea contractului de munca din cauze care nu tin de persoana salariatului pot conduce la obtinerea indemnizatiei de somaj.
in cazul asta cum se considera terminarea contractului de munca ?
Nu a fost nici unul dintre cazuri(nu mi-am dat demisia nici nu am semnat ceva cum ca sunt de acord sau nu nici concediere disciplinara). S-a terminat pur si simplu perioada determinata. (pe decizia de lichidare scrie ca a incetat perioada in care am fost angajata)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
veronicad, utilizator
intrebati angajatorul ...c.i.c. suspenda de drept c.i.m. adica c.i.m.-ul nu a incetat inca!
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
...

2. Conform OUG 148/2005, pe perioada de CCC nu se plateste contributia la somaj (se plateste numai la sanatate):
Art. 16. -
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 1, respectiv la art. 2, contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de două ori salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, şi se suportă de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu se datorează celelalte contribuţii sociale obligatorii stabilite de lege.

3. Faceti calculul si veti vedea ca AJOFM are dreptate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? luciamonica luciamonica Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie? Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc si contract pe perioada determinata aipopescu aipopescu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt profesoara si am lucrat neintrerupt din 01.09.2003 si pana in 09.03.2009 ( am avut mai multe contracte ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de venituri pentru somaj ralucaene ralucaene buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am ... (vezi toată discuția)