avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta de venituri pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta de venituri pentru somaj

buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am reluat activitatea pana pe data de 17 noiembrie. pot beneficia de somaj? contabila spune ca nu pt ca nu am 12 luni lucrate...eu am citit insa ca si indemnizatia este luata in considerare.ideea e ca nu stie ce sa completeze in Anexa 14 in lunile de concediu crestere copil....sunt ingrijorata ca nu pot beneficia de somaj. va multumesc
Cel mai recent răspuns: ralucaene , utilizator 17:17, 23 Noiembrie 2015
1. Daca v-a incetat contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj (pe care le trece in adeverinta tip (Anexa 26) sunt formate din lunile lucrate dupa ce ati reveit din concediu crestere copil (CCC) la care se aduga (pana la 12) luni de dinainte de a intra in CCC.

3. - Perioadele de concedii medicale si de CCC nu sunt stagii de cotizare la somaj, sunt perioade in care ati avut suspendat CIM.
- Perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj si se ia in calcul numai pentru a se stabili perioada pentru care vi se acorda indemnizatie de somaj.

4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

va multumesc frumos! problema e ca nu stie practic ce sa completeze in lunile de CCC. Iar eu nu stiu ce sa fac deoarece nu imi poate da adeverinta nestiind ce sa scrie. sunt intr-un impas
1. Credeam ca ati inteles ce am spus eu in raspunsul anterior:
2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj (pe care le trece in adeverinta tip (Anexa 26) sunt formate din lunile lucrate dupa ce ati reveit din concediu crestere copil (CCC) la care se aduga (pana la 12) luni de dinainte de a intra in CCC.


2. Despre lunile de CCC nu se completeaza nimic in adeverinta.

3. In adeverinta se trec veniturile salariale din lunile lucrate dupa ce ati venit din CCC iar pentru completarea pana la 12 luni se trece numarul de luni necesar de dinainte de a intra in concediu de maternitate si in CCC.
multumesc frumos! imi cer scuze daca am insistat dar contabilei am trimis exact raspunsul d voastra si nu intelegea....acum s a lamurit! va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza adeverinta de somaj de catre angajator la o persoana revenita dein ccc? catalinion84 catalinion84 Buna seara In cazul in care se intra in somaj dupa concediu crestere copil, se iau in calcul si lunile din concediul prenatal si postnatal in adeverinta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil si somaj Casssandra Casssandra M-am intors la lucru inainte de a se finaliza concediul de crestere a copilului.Din pacate la firma sint probleme si seful meu nu ma mai poate plati.Nu stiu ... (vezi toată discuția)
Somaj cdcd cdcd Buna ziua, Perioada de dinainte de crestere copil se ia in calcul la stagiu de cotizare? Dar concediu medical cod 08 platit doar de Casa de ... (vezi toată discuția)